RSS

Αιθέρια έλαια και αρωματοθεραπεία (α)

25 Φεβ.

Από την ετυμολογία της λέξης (άρωμα-θεραπεία) είναι εύκολο να καταλάβουμε ότι είναι η θεραπευτική, η οποία χρησιμοποιεί αρώματα (αιθέρια έλαια) που εκκρίνονται από τους ελαιοφόρους αδένες, οι οποίοι βρίσκονται στις ρίζες, στους μίσχους, στο φλοιό, στα φύλλα και τα άνθη διαφόρων αρωματικών θάμνων, δέντρων, λουλουδιών ή βοτάνων.
Σε μικρές δόσεις μπορεί ο καθένας να τα χρησιμοποιήσει μόνο για εξωτερική χρήση και εφόσον ακολουθήσει πιστά τις οδηγίες.

Οι παθήσεις που μπορούν να θεραπεύσουν τα αιθέρια έλαια είναι το συνάχι, η φαρυγγίτιδα, η ωτίτιδα, η βρογχιολίτιδα, η πνευμονία, η ακμή, το έκζεμα, η αρθρίτιδα, η προστατίτιδα, ο έρπις ζωστήρ, οι ουρολοιμώξεις, η σαλπιγγίτιδα, αδυνάτισμα-κυτταρίτιδα κ.α.. Τα αιθέρια έλαια δεν είναι αβλαβή, γι αυτό πρέπει να ακολουθούνται αυστηρά οι δοσολογίες και οι οδηγίες του ειδικού απ’ όπου θα τα προμηθευτείτε. Προτιμήστε τα βιολογικά αιθέρια έλαια στην παρασκευή των οποίων δεν έχουν χρησιμοποιηθεί χημικά τόσο κατά την  καλλιέργεια των φυτών, όσο και κατά την διαδικασία διεξαγωγής τους από τα φυτά.  Θα τα βρείτε κυρίως σε βιολογικά καταστήματα και ίσως σε κάποια φαρμακεία.
Πως χρησιμοποιούνται εξωτερικά:

  1. Για εισπνοές: Προσθέτουμε 5-10 σταγόνες αιθέριου ελαίου σε ένα δοχείο με λίγο νερό που βράζει και κάνουμε εισπνοές. Βοηθάει πολύ σε αναπνευστικά προβλήματα.
    2. Για λουτρά: Προσθέτοντας στο χλιαρό νερό του λουτρού μας 5-10 σταγόνες ειδικών αιθέριων ελαίων και αναταράσσοντας το νερό κάνουμε λουτρό και προκαλούμε γενική ευεξία, τόνωση, ανακούφιση, ανανέωση. Το ίδιο γίνεται και σε τοπικά λουτρά (ποδόλουτρα, εδρεόλουτρα).
    3. Για κομπρέσες – επιθέματα : Προσθέτοντας σε ένα κιλό νερό 5-10 σταγόνες (ανάλογα με το αιθέριο έλαιο) και ανακατεύοντας καλά, κάνουμε κομπρέσες που τις χρησιμοποιούμε για ημικρανίες, ρευματόπονους, αρθραλγίες, ερεθισμό δέρματος, ευρυαγγείες, φαγούρα, κλπ.
    4. Για κολπικές χρήσεις : Μόνο σε υπόθετα, τα οποία παρασκευάζει ο ειδικός.
    5. Για εντριβές – μασάζ: Προσθέτουμε σε ειδικά λάδια μασάζ (αμυγδαλέλαιο, λάδι ζοζόμπα, βαλσαμέλαιο, λάδι αβοκάντο κλπ.) και αναμιγνύοντας καλά πραγματοποιούμε εντριβές και μασάζ για ρευματισμούς, αρθροπάθειες, μυαλγίες, νευραλγίες, καθαρισμό δέρματος, μυϊκή ατονία ή ατροφία, αδυνάτισμα-κυτταρίτιδα ή και για μασάζ γενικής χαλάρωσης και αλλαγής διάθεσης. Επίσης, μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σαν μάσκες στο τριχωτό της κεφαλής για διάφορες περιπτώσεις όπως: τριχόπτωση, ξηροδερμία, λιπαρότητα, θρέψη-τόνωση.  Η αναλογία είναι 30 σταγόνες αιθέριο έλαιο, σε 50ml φυτικό έλαιο βάσης.
    6. Για γαργάρες: Προσθέτουμε 5-10 σταγόνες αιθέριων ελαίων σε μισό ποτήρι νερό και κάνουμε πλύσεις 2 φορές ημερησίως. Για άφθες, ουλίτιδες, στοματίτιδες, κακοσμία.
    7. Για αρωματισμό χώρων: Προσθέτοντας 3-5 σταγόνες αιθέριων ελαίων σε ένα δοχείο με νερό ή σε ένα σφουγγάρι και τοποθετώντας τα σε ένα σημείο του χώρου σας έχετε ευχάριστο αρωματισμό με ευχάριστο συναίσθημα. Επίσης, λίγες σταγόνες στα ξύλα του τζακιού σας ή στα κεριά για την απορρόφηση καπνού τσιγάρων θα σας αρωματίζουν τους χώρους θαυμάσια. Μπορούμε να στάξουμε λίγες σταγόνες στα συρτάρια και τα ντουλάπια μας για καταπολέμηση του σκώρου και για αρωματισμό ή για να αφαιρέσουμε δυσάρεστες οσμές π.χ. μαγειρέματος. Διαβροχή σε ειδικό σφουγγαράκι διώχνει τα κουνούπια και τις σκνίπες τα καλοκαιρινά βράδια στη βεράντα ή τον κήπο μας. Ένας τέλειος αρωματισμός κλειστών χώρων, που δεν μπορούμε να αερίσουμε εξαιτίας του χρόνου εργασίας μας, είναι να αφήσουμε χωρίς καπάκι ένα φιαλίδιο αιθέριου ελαίου ή μίγματος αιθέριων ελαίων όλο το πρωινό. Το βράδυ που θα επιστρέψουμε θα βρούμε ένα εκπληκτικά αρωματισμένο δωμάτιο. Τα αρωματοδοχεία με κεράκια ρεσσό επίσης χρησιμοποιούνται πάρα πολύ.
    8. Αρώματα: Προσθέστε 20-30 σταγόνες αιθέριου ελαίου σε 90 ml οινόπνευμα και 10 ml νερό.
    9. Υγιεινή σπιτιού: Μπορείτε να διαλύσετε αιθέρια έλαια μέσα σε νερό και να ψεκάσετε την ατμόσφαιρα, να πλύνετε τους νιπτήρες, τα μάρμαρα, τα τζάμια, ακόμα να προσθέσετε μερικές σταγόνες στο πλυντήριο ρούχων αντί του μαλακτικού, και πιάτων.
    10. Μαγειρική και ζαχαροπλαστική: Τα φυσικά αιθέρια έλαια μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην κουζίνα για να δώσουν άρωμα σε κάποιο φαγητό ή σε τυποποιημένα τρόφιμα. Λόγω των αντιμικροβιακών ιδιοτήτων τους βοηθούν πολύ την πέψη. Μπορούμε να δημιουργήσουμε μοναδικές γεύσεις, προσθέτοντας 1-2 σταγόνες αιθέριου ελαίου μέσα στις σάλτσες, το κρέας, το ψάρι, τις κρέμες, τα κέικ και άλλα γλυκά, κλπ.
    11. Αρώματα και καλλυντικά: Τα αιθέρια έλαια μπορούν να προστεθούν σε κρέμες, γαλακτώματα, λοσιόν, σαμπουάν, αφρόλουτρα, φυτικά έλαια για την περιποίηση του προσώπου και του σώματος, αλλά και για άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματός σας.

Στο επόμενο: Ιδιότητες του κάθε αιθέριου ελαίου και συνταγές.

Στον Βιο-μπαξές θα βρείτε Ελληνικά βιολογικά αιθέρια έλαια, τους τρόπους χρήσης τους καθώς και συνταγές για θεραπεία διάφορων παθήσεων.

 

Δείτε εδώ τα προϊόντα μας

 

3 responses to “Αιθέρια έλαια και αρωματοθεραπεία (α)

  1. agriada52

    26/02/2011 at 16:23

    Θα περιμένω συνταγές και εφαρμογές. Εχω διάφορα λαδάκια που τα αγόρασα τον τελευταίο χρόνο και μένουν αναξιοποίητα.

     
  2. Παναγιώτης

    09/03/2011 at 16:01

    πολλά like!!!!

    για τριχόπτωση τι παίρνω;

     
    • biobaxes

      10/03/2011 at 13:57

      Παναγιώτη, στην επόμενη ανάρτηση θα έχω συνταγές.
      Εκτός από τα αιθ. έλαια, τα προϊόντα για τριχόπτωση που δουλεύω πολύ είναι το σαπούνι Αμάλθια και η κρέμα HAIR LOSS της Himalaya Herbal- Ayurvenda

       

Σχολιάστε