RSS

Δώρο ζωής;;;;;

27 Ιον.

Ανεπιθύμητο "Δώρο ζωής": έμβρυα εκτίθενται σε επικίνδυνα χημικά

Σεπτέμβριος 09, 2005
Πριν ακόμα γεννηθούν, τα παιδιά φαίνεται ότι είναι εκτεθειμένα σε 
πιθανώς επικίνδυνα χημικά.

Πριν ακόμα γεννηθούν, τα παιδιά φαίνεται ότι είναι εκτεθειμένα σε πιθανώς επικίνδυνα χημικά.

Κοινό Δελτίο Τύπου
8/9/2005


Άμστερνταμ / Αθήνα. Πριν ακόμα γεννηθούν, τα παιδιά φαίνεται ότι είναι εκτεθειμένα σε πιθανώς επικίνδυνα χημικά σύμφωνα με νέα έρευνα που διεξήχθη στην Ολλανδία από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις Greenpeace και WWF 

Η Έκθεση με τον τίτλο "Δώρο ζωής" , η οποία περιλαμβάνει τα αποτελέσματα σχετικής έρευνας, αποκαλύπτει ότι ύποπτα ή αποδεδειγμένα επικίνδυνα χημικά που περιέχονται σε προϊόντα καθημερινής χρήσης, εισέρχονται στο σώμα εμβρύων μέσω του μητρικού αίματος και του ομφάλιου λώρου. Στα χημικά περιλαμβάνονται ορισμένα που έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζουν την σωματική και πνευματική ανάπτυξη ζώων, καθώς και άλλα τα οποία είναι ύποπτα για πληθώρα παθήσεων στους ανθρώπους.

"Τα έμβρυα που τρέφονται από την μητέρα τους μέσω του ομφάλιου λώρου εκτίθενται σε τοξικά χημικά που περιέχονται σε προϊόντα όπως πλαστικά βινυλίου, καθαριστικά, ηλεκτρονικός εξοπλισμός και αρώματα. Είναι τρομακτικό το γεγονός ότι τα χημικά αυτά βρίσκονται στο ανθρώπινο σώμα σε όλα τα στάδια της ζωής μας, ξεκινώντας από την εμβρυακή ηλικία όπου τα παιδί είναι περισσότερο ευάλωτο", λέει ο Νίκος Χαραλαμπίδης, διευθυντής του ελληνικού γραφείου της Greenpeace, ενώ ο Δημήτρης Καραβέλλας, διευθυντής του WWF Ελλάς συμπληρώνει: "Οι πολίτες πρέπει να αντιδράσουν άμεσα και να απαιτήσουν από τη βιομηχανία να αντικαταστήσει τα επικίνδυνα χημικά με άλλα πιο ασφαλή. Οι δε κυβερνήσεις οφείλουν να ψηφίσουν το νέο ευρωπαϊκό κανονισμό REACH, που έχει ως στόχο να ελέγξει και σταδιακά να απαγορεύσει τη χρήση επικίνδυνων χημικών σε προϊόντα της καθημερινότητάς μας" .

Τα δυνητικώς επικίνδυνα χημικά βρίσκονται σε αναρίθμητα είδη, από κονσέρβες και ηλεκτρικά είδη έως εντομοκτόνα, αποσμητικά και οδοντόκρεμες. Τα προϊόντα αυτά περιέχουν συνθετικό μοσχοξυλένιο (που χρησιμοποιείται για να δίνει "ξεχωριστό" άρωμα στα καλλυντικά, γνωστό ως musk), αλλά και υπερφθοριωμένα συστατικά (που χρησιμεύουν στα αντικολλητικά σκεύη, όπως το Teflon, και σε αδιάβροχες επικαλύψεις). Στην έρευνα ανιχνεύθηκαν επίσης επιβραδυντικά καύσης (που είναι ύποπτα για μαθησιακές δυσκολίες και προβλήματα συμπεριφοράς σε ζώα), όπως επίσης και το αντιβακτηριακό triclosan, που έχει ταξινομηθεί στην Ε.Ε. ως ‘πολύ τοξικό στους υδρόβιους οργανισμούς’. Περίπου το 50% των δειγμάτων αίματος από τους ομφάλιους λώρους βρέθηκε να περιέχουν triclosan, σε συγκεντρώσεις από 0.1 έως 1.3 ng/g (νανογραμμάρια ανά γραμμάριο) ορού αίματος. Η ευαισθησία, των υπό ανάπτυξη παιδικών οργανισμών, σε μικρές συγκεντρώσεις χημικών, από μεμονωμένη έκθεση σε αυτά ή από έκθεση σε κοκτέιλ χημικών, παραμένει σε μεγάλο βαθμό άγνωστη.

Η προτεινόμενη νέα νομοθεσία για τα χημικά (ο λεγόμενος Κανονισμός REACH) δίνει στην Ευρώπη μια μοναδική ευκαιρία για την ανάληψη δράσεων, ώστε να προστατευθεί η δημόσια υγεία και το περιβάλλον από τις επιδράσεις των επικίνδυνων χημικών. Ο REACH θα προτρέψει τις χημικές βιομηχανίες να είναι πιο υπεύθυνες για τα χημικά που παράγουν. Το γεγονός ότι επικίνδυνα χημικά καταλήγουν στον παιδικό οργανισμό αποτελεί σαφή ένδειξη ότι το σημερινό καθεστώς ελέγχου έχει σημαντικά κενά.

Η Greenpeace και το WWF καλούν τους νομοθέτες να θέσουν ως προτεραιότητα την προστασία της υγείας και του περιβάλλοντος, διασφαλίζοντας ότι
•    θα αναγνωριστούν τα επικίνδυνα χημικά και θα αποσυρθούν από την αγορά,
•    θα γίνει υποχρεωτική η υποκατάσταση των τοξικών χημικών με ασφαλέστερες ουσίες.

 

Σημειώσεις προς συντάκτες

(1). Οκτώ ομάδες συνθετικών χημικών εξετάστηκαν σε 42 δείγματα μητρικού αίματος και 27 δείγματα αίματος από ομφάλιους λώρους, που ελήφθησαν από εθελοντές στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Groningen (Ολλανδία).
(2) Ολόκληρη η έρευνα "Δώρο ζωής: επικίνδυνα χημικά σε ομφάλιους λώρους" υπάρχει στην ιστοσελίδα www.wwf.gr/detox (αγγλική μετάφραση).
(3) Οι εταιρίες Sony, H&M, Nokia, Ikea, καθώς κι άλλες επιχειρήσεις έχουν δεσμευθεί να απαγορεύσουν τη χρήση επικίνδυνων χημικών στα καταναλωτικά αγαθά που παράγουν.

 
1 σχόλιο

Posted by στο 27/06/2009 σε Υγεία και ευεξία

 

One response to “Δώρο ζωής;;;;;

  1. 300

    01/07/2009 at 22:10

    Δε λεω τιποτα..!Κραταω μονο τη λεξη……..ΔΩΡΟ ΖΩΗΣ…!……ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ…

     

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: