RSS

Τα βιολογικά

28 Ιον.

 

Ποιά η διαφορά μεταξύ βιολογικών και παραδοσιακών προιόντων

Τα βιολογικά είναι προϊόντα που φέρουν την πιστοποίηση κάποιου αρμόδιου οργανισμού και συνεπώς είναι ελεγμένα και υπόκεινται σε αυστηρή νομοθεσία. Τα παραδοσιακά αντίθετα δεν είναι πιστοποιημένα, ούτε ελέγχονται από κάποιον σχετικό φορέα και απλώς είναι προϊόντα που κατασκευάζονται με παραδοσιακούς τρόπους. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν μικροί παραγωγοί που ενώ χρησιμοποιούν αγνά υλικά, χωρίς προσθήκες και συντηρητικά δεν είναι σε θέση να ανταπεξέλθουν στο υψηλό κόστος της πιστοποίησης. Ωστόσο θέλει ιδιαίτερη προσοχή στην επιλογή αυτών των προϊόντων και καλό θα ήταν να συμβουλευτείται κάποιον που να έχει σχετική γνώση του εκάστοτε προϊόντος ή του παραγωγού, πριν προβείτε σε κάποια αγορά.

 

Υπάρχει διαφορά στην πεπτικότητα;

Τεράστια! Τα βιολογικά προϊόντα είναι πολύ πιο εύπεπτα και αυτό θα το διακρίνουν εντονότερα άτομα με σχετικό πρόβλημα.

Υπάρχει διαφορά στη γεύση σε σχέση με τα συμβατικά;

Φυσικά και υπάρχει διαφορά και μάλιστα σημαντική, αλλά δεν θα είναι εύκολο να τη διακρίνετε αμέσως. Εάν όμως εξοικιωθείτε με αυτόν τον τρόπο διατροφής δεν θα μπορείτε να τον αλλάξετε αργότερα. Επίσης ανάλογα με το προϊόν που θα καταναλώνετε θα παρατηρήσετε και άλλες σημαντικές διαφορές που θα σας προκαλέσουν πολύ θετική εντύπωση. Για παράδειγμα το βιολογικό λάδι είναι πολύ πιο πιχτό από το συμβατικό, τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν πολύ εντονότερο άρωμα, τα ζυμαρικά δεν σπιριάζουν, τα κρέατα και τα πουλερικά θα παράγουν από μόνα τους εξαιρετικές σούπες κ.α.

Γιατί να πάρω βιολογικό γάλα;

Εάν διαβάσετε τις «εσώκλειστες οδηγίες χρήσης» των αντιβιώσεων θα παρατηρήσετε ότι ως επί τω πλείστω αποβάλλονται από τα ούρα. Τι σας κάνει να πιστεύετε ότι οι ανάλογες αντιβιώσεις που χορηγούνται στις συμβατικές αγελάδες δεν διοχετεύονται στο γάλα τους, δηλαδή στο γάλα που πίνουμε;

Γιατί να πάρω βιολογικά απορρυπαντικά;

Τα καλλυντικά είναι συνήθως προϊόντα που έρχονται, στην καλύτερη περίπτωση, σε άμεση επαφή με το δέρμα. Συνεπώς είναι πολύ σημαντική η φυσικότητα των συστατικών τους, αφού έχει αποδειχθεί ότι χημικά πρόσθετα σε καλλυντικά έχουν δημιουργήσει σοβαρότατες αλλεργίες ή δερματικούς ερεθισμούς. Αντίστοιχα, τα συμβατικά απορρυπαντικά δεν είναι βιοδιασπόμενα, με αποτέλεσμα να διοχετεύονται μέσω των αποχετεύσεων στον υδροφόρο ορίζοντα. Έτσι καταλήγουν μέσω των λιμνών, των ποταμών και της βροχής σε όλο το ζωικό και όχι μόνο βασίλειο με δραματικές για τον άνθρωπο και τη φύση συνέπειες.

Είναι τα βιολογικά προιόντα διαίτης;

Τα βιολογικά προϊόντα λόγω της μεγάλης θρεπτικής τους αξίας δημιουργούν υψηλότερο αίσθημα κορεσμού από τα αντίστοιχα συμβατικά. Επίσης, είναι πιθανό τα χημικά και άλλα πρόσθετα των συμβατικών να επηρεάζουν φυσικές λιποδιαλυτικές ή άλλες διαιτητικές ιδιότητες κάποιον  ομάδων προϊόντων. Ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν μπορούν τα βιολογικά να θεωρηθούν προϊόντα διαίτης. Υπάρχουν φυσικά προϊόντα με λιποδιαλυτικές ιδιότητες ή με χαμηλή περιεκτικότητα θερμιδών αλλά αυτό δεν έχει να κάνει με την «βιολογικότητα» τους, αλλά με τις καθέ αυτού φυσικές ιδιότητες αυτών των προϊόντων.

Είναι τα βιολογικά προιόντα φαρμακευτικά ή θεραπευτικά;

Υπάρχουν βιολογικά προϊόντα που έχουν φαρμακευτικές ή θεραπευτικές ιδιότητες. Ωστόσο, αυτό έχει να κάνει με τα φυσικά χαρακτηριστικά αυτών των προϊόντων και όχι με την βιολογικότητα τους. Είναι σημαντικό όμως να χρησιμοποιούμε αυτά τα προϊόντα σε ήπιες μορφές ασθενειών ή βοηθητικά στην δεδομένη από το γιατρό σας φαρμακευτική αγωγή. Είναι πολύ λάθος για παράδειγμα σε ένα κρυολόγημα να παίρνουμε χημικά φάρμακα, όταν υπάρχουν φυσικά προϊόντα με εξαιρετική αποτελεσματικότητα ή σε μια ουρολοίμωξη πέραν της αντιβίωσης, να μην καταναλώνουμε προϊόντα πλούσια σε αντιοξειδωτικά συστατικά απαλλαγμένα από χημικά πρόσθετα.

Γιατί είναι πιο ακριβά;

Η παραγωγή βιολογικών προϊόντων είναι εκτεθιμένη σε όλους τους φυσικούς κινδύνους, αφού η χρήση εξολοθρευτικών χημικών παρασιτοκτόνων  είναι απαγορευμένη. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα για κάθε 100 μονάδες παραγωγής συμβατικών προϊόντων σε μια συγκεκριμένη έκταση, να παράγονται 75 έως 90 μονάδες βιολογικών. Έτσι φθάνουν στην αγορά ελαφρώς ακριβότερα από τα συμβατικά. Ωστόσο, θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι η διαφορά τιμής είναι αμελητέα μπροστά στις ευεργετικές τους ιδιότητες και την θρεπτική τους αξία. Άλλωστε η άποψη μας είναι ότι πρόκειται για ένα κόστος το οποίο μπορεί να αντέξει οποιοδήποτε νοικοκυριό. Είναι καθαρά θέμα προτεραιοτήτων: Για παράδειγμα εάν σε μία τετραμελής οικογένεια υπάρχουν δύο καπνιστές που κόψουν το τσιγάρο και ξεκινήσουν βιολογική διατροφή για τους ίδους και τα παιδιά τους, τότε θα τους περισσέψουν και χρήματα!!! Υπάρχουν πολλά τέτοια παραδείγματα που μπορούμε να αναφέρουμε με ανάλογες ανθυγιεινές, κακές ή κοστοβόρες συνήθειες όπως το τσιγάρο.

Πως να πιστέψω οτι τα βιολογικά είναι όντως βιολογικά;

Τα βιολογικά είδη φέρουν σφραγίδες από ανεξάρτητους φορείς πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων, οι οποίοι έχουν πολύ αυστηρούς κανονισμούς εφαρμογής. Οι έλεγχοι είναι τακτικότατοι και αιφνιδιαστικοί, ενώ επιβάλλεται η συνεχής συνεργασία παραγωγού και οργανισμού πιστοποίησης. Φυσικά και υπήρξαν κρούσματα παρανομούντων, αλλά ο έγκαιρος εντοπισμός τους αποτελεί απόδειξη για την αποτελεσματικότητα των ελέγχων και την φερεγγυότητα των επιθεωρητών.

Επιτρέπονται στις βιολογικές καλλιέργιες μεταλλάξεις;

Κατηγορηματικά όχι! Κάτι τέτοιο είναι απαγορευμένο τόσο από την ελληνική όσο και από την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Με τον όρο μετάλλαξη εννοούμε -με πάρα πολύ απλό τρόπο- την χορήγηση σε κάποιον οργανισμό γενετικό υλικό από κάποιον άλλον. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι αυτό δεν έχει αρνητικές συνέπειες στην φύση ή στην ανθρώπινη υγεία. Φανταστείτε όμως ένα γουρούνι με πρόσωπο αλόγου, ένα ποντίκι με αυτί γαϊδάρου ή ένα πορτοκαλί λάχανο. Εσείς τι πιστεύετε; Έχει ή δεν έχει;

 
1 σχόλιο

Posted by στο 28/06/2009 σε Φαγητό και ποτό

 

One response to “Τα βιολογικά

  1. 300

    01/07/2009 at 22:05

    ΣΑΦΩΣ κι εχει!!!!!!……Να ερθουν να τα πουνε στο χωριο εδω που μενω αυτα!!!!!…Σου πω εγω τι λενε και τι ψαχνουν…

     

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: