RSS

Ό,τι πιο φυσικό

27 Ιολ.

 
Σταφύλι για την καρδιά
Σκόνη από στέμφυλα βελτιώνει τη ροή του αίματος στα αγγεία
 
Από φάρμακα για τη στεφανιαία νόσο μέχρι και κρέμες περιποίησης προσώπου, κατάφεραν να παρασκευάσουν Έλληνες επιστήμονες αξιοποιώντας μικρό μέρος από τους χιλιάδες τόνους στερεών αποβλήτων που προέρχονται από την επεξεργασία σταφυλιών στη χώρα μας.

Μάλιστα, το πρόγραμμα που εφήρμοσαν οι Έλληνες ειδικοί από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και τη Φαρμακευτική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών για να απομονώσουν και να αξιοποιήσουν τις χρήσιμες για τον ανθρώπινο οργανισμό ουσίες που βρίσκονται στα απόβλητα της οινοποίησης, βραβεύθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως μία από τις πέντε καλύτερες εργασίες για το περιβάλλον που ολοκληρώθηκαν το 2007.

Οι ουσίες που περιέχονται στα απόβλητα της οινοποίησης, όπως τα κοτσάνια, τα κουκούτσια και οι φλούδες των σταφυλιών, είναι οι πολυφαινόλες.

Όπως λέει ο κ. Σάρκο Χαρουτουνιάν, καθηγητής Χημείας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος «Διόνυσος», οι πολυφαινόλες «είναι ένα σύνολο δραστικών ουσιών, είναι δηλαδή φυσικά προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας με διαπιστωμένη αντιοξειδωτική δράση και ευεργετική επίδραση στην υγεία του ανθρώπου, ιδίως στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων».

Ωστόσο, μεγάλες ποσότητες από αυτές τις ουσίες που βρίσκονται στις φλούδες των σταφυλιών (στα στέμφυλα δηλαδή) μετατρέπονται σε γεωργικά απόβλητα καθώς απορρίπτονται σε χωράφια και αγρούς. Έχει υπολογιστεί μάλιστα ότι τα περίπου 400 οινοποιεία της χώρας μας επεξεργάζονται γύρω στους 520.000 τόνους σταφυλιών για να παρασκευάσουν κρασί και τα στερεά απόβλητα από αυτή τη διαδικασία ανέρχονται σε περίπου 90.000 τόνους, που διοχετεύονται στην ύπαιθρο.

Εμπλουτισμένο εκχύλισμα

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Διόνυσος», επιστήμονες από τη Φαρμακευτική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών συγκέντρωσαν μια μεγάλη ποσότητα στεμφύλων, τα επεξεργάστηκαν στο εργαστήριο και δημιούργησαν ένα εμπλουτισμένο εκχύλισμα το οποίο μετέτρεψαν σε σκόνη.

Αυτή η σκόνη περιείχε όλες τις δραστικές ουσίες του σταφυλιού (χωρίς τα σάκχαρα) και όπως είπε ο επίκουρος καθηγητής στη Φαρμακευτική Σχολή κ. Προκόπης Μαγιάτης, «αν κάποιος καταναλώσει μόνο μισό γραμμάριο από αυτή τη σκόνη, είναι σαν να έχει φάει ένα-δύο κιλά σταφύλια».

Στη συνέχεια οι ειδικοί του πανεπιστημίου συνεργάστηκαν με καρδιολόγους στο Αττικό Νοσοκομείο και χορήγησαν μικρές ποσότητες σκόνης σε 30 ασθενείς που έπασχαν από στεφανιαία νόσο. Τη σκόνη, διαλυμένη σε 20 ml νερού, την ήπιαν μόνο μία φορά.

Αυτό που παρατήρησαν προς μεγάλη τους έκπληξη ήταν ότι η σκόνη, που περιείχε όλα τα θρεπτικά συστατικά από τα φλούδια του σταφυλιού (πολυφαινόλες), βελτίωσε μέσα σε μία ώρα τη λειτουργία του ενδοθηλίου, δηλαδή καλυτέρευσε τη ροή του αίματος στα αγγεία.

«Με άλλα λόγια, ανακούφισε τις καρδιές που είχαν πρόβλημα». Έχοντας αυτά τα πρώτα δεδομένα στα χέρια τους, οι Έλληνες επιστήμονες θα προχωρήσουν σε μία σειρά από μακροχρόνια πειράματα ώστε στο μέλλον να καταφέρουν να παρασκευάσουν ένα χάπι το οποίο θα δρα αποτελεσματικά κατά των παθήσεων της καρδιάς.

Ζωοτροφές και… κρέμες προσώπου

Εκτός από τα φάρμακα για την καρδιά, οι Έλληνες ειδικοί δημιούργησαν από τα οινοποιητικά απόβλητα ένα ξεχωριστό είδος ζωοτροφών το οποίο – υπό την επιστημονική ευθύνη του Εργαστηρίου Διατροφής Ζώων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου κατανάλωσαν πρόβατα και κατσίκες με αποτέλεσμα να παράξουν γάλα το οποίο ήταν κατά 40% πλουσιότερο σε θρεπτικά συστατικά.

Επιπλέον, όπως λέει ο καθηγητής Χημείας κ. Σέρκο Χαρουτουνιάν, «συνεργαστήκαμε με εργαστήριο στην Αμερική και παρασκευάσαμε κρέμες προσώπου οι οποίες δοκιμάστηκαν και είχαν ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Βέβαια, για να μπορέσουν να βγουν στην αγορά χρειάζονται επιπλέον έρευνες και δοκιμές, όμως η ουσία είναι ότι με το πρόγραμμα αυτό αποδείξαμε πως με μικρό κόστος μπορεί να αξιοποιηθούν τεράστιες ποσότητες οινοποιητικών αποβλήτων, τα οποία πολλές φορές δεν κάνουν καλό στο περιβάλλον.

Τα απόβλητα αυτά όταν μεταφέρονται με τη βροχή σε ποτάμια και λίμνες μπορεί να προκαλέσουν τον θάνατο σε ευαίσθητους υδάτινους οργανισμούς ή ακόμη και να επιμολύνουν τους υπόγειους υδροφόρους ορίζοντες».

 
2 Σχόλια

Posted by στο 27/07/2009 σε Υγεία και ευεξία

 

2 responses to “Ό,τι πιο φυσικό

 1. survivor

  27/07/2009 at 20:45

  Πολύ ενδιαφέρον άρθρο Ελένη! Γνωστά τα ωφέλη του σταφυλιού βέβαια , αλλά δυστυχώς φτύνουμε το πιο χρήσιμο μέρος του σταφυλιού. Τα κουκούτσια!Επίσης ένα άλλο μεγάλο λάθος που κάνουμε είναι να φτύνουμε τα κουκούτσια από το καρπούζι……Η άγνοια βλέπεις…….

   
 2. Mάριος

  28/07/2009 at 08:11

  Πολύ ενδιαφέρον, παραγματικά πολύ ενδιαφέρον….

   

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: