RSS

Βιολογικές καλλιέργειες και βιολογικά προϊόντα

23 Νοέ.

Πριν από 10 χρόνια τα βιολογικά προϊόντα που είχαν τη μεγαλύτερη ζήτηση στην ελληνική αγορά ήταν τα φρούτα και τα λαχανικά. Σιγά σιγά μπήκαν και τα κρέατα και τα τυποποιημένα βιολογικά. Σήμερα ο βιολογικός «μπαξές» έχει απ’όλα. Παιδικές τροφές, βιολογικά τρόφιμα χωρίς ζάχαρη και αλάτι για όσους ακολουθούν ειδική διατροφή, βιολογικά γεύματα, βιολογικά εντομοαπωθητικά και κατσαριδοκτόνα, είδη για το μπάνιο και την ατομική υγιεινή όπως σαπούνια, σερβιέτες και πάμπερς, καλλυντικά, ακόμα και έτοιμα ενδύματα.
 
 

            Ζούμε σε μία περίοδο που πλέον δεν ξέρουμε από τι να φυλαχτούμε. Όλοι μας καθημερινά ακούμε και διαβάζουμε για τους κινδύνους που μας περιβάλλουν, γι αυτό και στρεφόμαστε όλο και περισσότερο προς εκείνες τις κατευθύνσεις που μας βοηθούν να καλυτερέψουμε την ποιότητα ζωής μας. Δεν μπορεί ο καθένας μόνος του ν’ αλλάξει το περιβάλλον, μπορεί όμως να προστατέψει την υγεία του χρησιμοποιώντας προϊόντα πιο αγνά και ‘καθαρά’, είτε αυτά λέγονται τρόφιμα, είτε απορρυπαντικά , είτε προϊόντα προσωπικής περιποίησης, ρούχα, παιχνίδια κλπ. Τα «αγνά και καθαρά» προϊόντα δεν μπορεί να είναι άλλα από τα βιολογικά ή αλλιώς οργανικά. Γι αυτό ας δούμε την «βιολογική ιστορία» με αριθμούς  και λέξεις:

§         Οργανικά ή βιολογικά στην Ελλάδα. Στην Αγγλία…Organic. Γαλλία…Biologique. Ιταλία… Biologic. Γερμανία… Biologisch. Σουηδία… Ekologisk.

§         Οι πρώτες προσπάθειες βιολογικής καλλιέργειας στην Ευρώπη έγιναν από ιδεολόγους μεμονωμένους καλλιεργητές, στις αρχές της δεκαετίας του ’80.

§         Το ποσοστό έκτασης βιολογικής γεωργίας ανά ήπειρο κυμαίνεται: Β. Αμερική 7%, Αφρική 3%, Ωκεανία 39%, Ευρώπη 23%, Λατινική Αμερική 19%, Ασία 9%.

§         Οι δέκα πρώτες χώρες σε βιολογικά καλλιεργούμενη έκταση είναι:1) Αυστραλία, 2) Αργεντινή, 3) Κίνα, 4) Η.Π.Α. 5) Ιταλία 6) Βραζιλία, 7) Ισπανία, 8) Γερμανία, 9) Ουρουγουάη και 10) Ηνωμένο Βασίλειο.

§         Στην Ελλάδα το 4% των καλλιεργήσιμων εκτάσεών της είναι βιολογικής καλλιέργειας. Στο Λίχτενσταϊν το 27,9%, Γερμανία 4,7%, Ελβετία 10,9%, Ιταλία 8,4%, Η.Π.Α. 0,5%, Σουηδία 6,3% και Τσεχία 6%.

§         Σύμφωνα με το υπουργείο ανάπτυξης, στα τέλη του 2001 ήταν εγγεγραμμένοι 6.933 επαγγελματίες με ενασχόληση τα βιολογικά. Τέλη του2002 ήταν 6.299, του 2003 ήταν 6.642, του 2004 ήταν 9.885 και το 2005 ήταν 16.399!!!

§         Τα τρόφιμα επιτρέπεται να φέρουν τον λογότυπο βιολογικής παραγωγής μόνο εφόσον τουλάχιστον το 95% των συστατικών τους είναι οργανικά.

§         Κατά 10% ετησίως, αυξάνεται το ποσοστό των καταναλωτών στην Ελλάδα, που επιλέγουν να προσθέσουν στη διατροφή τους βιολογικά προϊόντα.

           Στην Ιταλία, με νόμο του κράτους γίνεται υποχρεωτική η χρήση βιολογικών προϊόντα στην ημερήσια διατροφή προσωπικού, σπουδαστών και ασθενών σε σχολεία, πανεπιστήμια και νοσοκομεία. Στα ολοήμερα σχολεία της Ιταλίας, τα γεύματα που προσφέρονται στους μαθητές, παρασκευάζονται στις περισσότερες περιπτώσεις με βιολογικές πρώτες ύλες. Επίσης, σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, τα βιολογικά προϊόντα πωλούνται και από τα κυλικεία νοσοκομείων και σχολείων.

          Ας δούμε όμως και τις διαφορές  βιολογικών – συμβατικών:

§         21,1% περισσότερη βιταμίνη C περιέχει μια βιολογική ντομάτα από μία συμβατική.34,3% περισσότερη βιταμίνη Α, 26% λιγότερο νερό, 18% περισσότερες πρωτεΐνες, 18% περισσότερο κάλιο και 10-56% περισσότερο ασβέστιο.

§         Τα προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας, σε σχέση με τα συμβατικά, περιέχουν 20-30% λιγότερο νερό, και μεγαλύτερες συγκεντρώσεις πρωτεϊνών, βιταμινών, ιχνοστοιχείων, μεταλλικών αλάτων και ενζύμων. Η συγκέντρωση μεγάλων ποσοτήτων νερού στα συμβατικά τρόφιμα, οφείλεται καθαρά στην χρήση χημικών λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων και άλλων χημικών ουσιών οι οποίες χρειάζονται περισσότερο νερό για να απορροφηθούν, με αποτέλεσμα να «αραιώνονται» οι θρεπτικές τους ουσίες. Τα οικολογικά λιπάσματα παρασκευάζονται από φυσικά υλικά – φυτικής ή ζωικής προέλευσης – ή ορυκτά που βρίσκονται ελεύθερα στη φύση. Αν η τροφή που τρώμε καθημερινά είναι φτωχή σε θρεπτικά συστατικά, τότε και ο οργανισμός σταδιακά αποδυναμώνεται. Τη λύση προσφέρουν  τα οργανικά προϊόντα που είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία έναντι των συμβατικών. Επίσης, τα βιολογικά προϊόντα αποτελούν την καλύτερη πρόταση για την παιδική διατροφή. Οι βιταμίνες και τα άλλα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν διατηρούνται ανέπαφα, μεταβολίζονται και απορροφώνται καλύτερα από τον οργανισμό, χτίζοντας τα θεμέλια για την γερή ανάπτυξή τους. Σε συνάρτηση με μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, κρίνονται στις μέρες μας απαραίτητα και τα συμπληρώματα διατροφής, για την διασφάλιση της καλής υγείας του οργανισμού. Προϊόντα που εμφανίζονται στην αγορά ως «οικολογικά», «υγιεινά», κλπ. δεν έχουν καμία σχέση με τα πιστοποιημένα βιολογικά προϊόντα.

§         Στα προϊόντα βιολογικής γεωργίας γίνονται περισσότεροι έλεγχοι (επιτόπιοι, εργαστηριακοί κλπ) από ότι γίνονται στο 96% της συμβατικής. Δηλαδή ελέγχονται τουλάχιστον 25 φορές περισσότερο από ότι τα προϊόντα συμβατικής καλλιέργειας.

§         Για τις βιολογικές αγελάδες γαλακτοπαραγωγής προβλέπεται διαθέσιμος χώρος για κάθε ζώο εντός των κτιρίων 6 τ.μ. ανά κεφαλή, ενώ για τους ανοιχτούς χώρους ο κανονισμός προβλέπει 4,5 τ.μ. ανά κεφαλή. Με βάση τις εκτιμήσεις, η αγορά των βιολογικών γαλακτοκομικών προϊόντων θα έχει αναπτυχθεί την επόμενη διετία έως και κατά 68% και συνολικά ο κλάδος κατά 20%.

§         Τα βιολογικά κοτόπουλα έχουν 4 τ.μ. εξωτερικό χώρο για να κινηθούν σε αντίθεση με τα συμβατικά που στοιβάζονται σε στενόχωρα κλουβιά (ακόμα και 10 πουλιά σε 1 τ.μ.).Η άσκηση βοηθά το βιολογικό κοτόπουλο να παραμείνει υγιές και χωρίς περιττό λίπος. Η τροφή που τρώει είναι φυσική (π.χ. καλαμπόκι, πίτουρα, σιτάρι ΄ή σόγια, όλα βιολογικής προέλευσης και το νερό του είναι ελεγμένο).

§         Στη βιολογική μελισσοκομία η θέση των κυψελών πρέπει να είναι τέτοια, ώστε σε ακτίνα 3 km από το μελισσοκομείο, οι πηγές νέκταρ και γύρης να αποτελούνται βασικά από βιολογικές καλλιέργειες ή και αυτοφυή βλάστηση. Τα βιολογικά μελίσσια πρέπει να διατηρούν αρκετή απόσταση από οποιεσδήποτε πηγές μη γεωργικής παραγωγής, που ενδεχομένως προκαλούν μόλυνση, όπως αστικά κέντρα, αυτοκινητόδρομοι, βιομηχανικές περιοχές κλπ. Πόσοι από μας δεν έχουμε δει, σε κάποια από τα ταξίδια μας, αραδιασμένες κυψέλες ακριβώς δίπλα από την εθνική οδό που κυκλοφορούν καθημερινά χιλιάδες αυτοκίνητα. Πόσο μόλυβδο μπορεί να περιέχει ένα μέλι προερχόμενο από μια τέτοια κυψέλη;

§         Το βιολογικό λάδι προέρχεται από καρπούς από ελαιόδεντρα που δεν έχουν δεχθεί χημικά ψεκάσματα. Τυχόν ασθένειες αντιμετωπίζονται με σύγχρονες οικολογικές τεχνικές. Ο μεγαλύτερος εχθρός της ελιάς είναι ο δάκος. Στη συμβατική καλλιέργεια το πρόβλημα λύνεται γρήγορα και εύκολα με έναν απλό ψεκασμό με χημικά φυτοφάρμακα, ενώ στη βιολογική καλλιέργεια ο παραγωγός τοποθετεί σε κάθε δέντρο δακοπαγίδες.

§         Το βιολογικό ψωμί στερείται οποιασδήποτε χημικής ουσίας ή άλλου πρόσθετου. Περιέχει δεκάδες μέταλλά και ιχνοστοιχεία μεγάλης αξίας, καθώς επίσης και ποσότητες πρωτεϊνών και βιταμινών.

§         Τα βιολογικά αλλαντικά δεν περιέχουν κανένα πρόσθετο. Είναι παρασκευασμένα χωρίς νιτρώδη, τεχνητούς χρωματισμούς, βελτιωτικά γεύσης και φωσφορικό άλας.

          Η βιολογική γεωργία δεν πρέπει να συγχέεται με τη μέθοδο της ολοκληρωμένης γεωργίας η οποία είναι συμβατική, που ασκείται όμως με μεθόδους περισσότερο φιλικές προς το περιβάλλον. Για να μετατραπεί ένα χωράφι σε βιολογικής καλλιέργειας, πρέπει να περάσει ένα έτος χωρίς να καλλιεργηθεί καθόλου, και για τα επόμενα δύο χρόνια να βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο. Οι συσκευασίες των προϊόντων πρέπει να φέρουν  την ένδειξη «βιολογικό προϊόν σε μεταβατικό στάδιο».

          Γιατί τα βιολογικά προϊόντα είναι πιο ακριβά:

Κατ’ αρχήν, τα βιολογικά προϊόντα χρησιμοποιούν καλλιεργητικές μεθόδους που δεν βοηθούν στην ποσοτική ανάπτυξη της παραγωγής. Η έλλειψη συνθετικών λιπασμάτων και φαρμάκων, μειώνει τις παραγωγές και συχνά τις ελαχιστοποιεί (ασθένειες και έντομα που προκαλούν ζημιές). Το ίδιο συμβαίνει με τα ζιζάνια, που αντιμετωπίζονται με σκάλισμα με το χέρι, πράγμα που ανεβάζει το κόστος παραγωγής. Επίσης, ο παραγωγός δεν έχει τη δυνατότητα να ‘φορτσάρει’ το χωράφι, ώστε να αγγίξει τα ανώτατα όρια παραγωγής, όπως μπορεί να κάνει ο συμβατικός με αυξημένη χρήση χημικών λιπασμάτων. Ένα στρέμμα συμβατικής πατάτας δίνει περίπου 3,5 με 4 τόνους παραγωγή, ένα στρέμα βιολογικής δίνει 2 τόνους. Τώρα, τι γεύση και τι θρεπτικά συστατικά έχει η πρώτη, καλύτερα να μην το συζητήσουμε. Η ουσία είναι οτι ο συμβατικός παραγωγός θα πουλήσει τη διπλάσια ποσότητα.

Στην κτηνοτροφία πάλι, το πρόβλημα εμφανίζεται με την ίδια ένταση. Οι φυσικές τροφές και όχι τα κάθε είδους ‘συνθετικά πρόσθετα’ με τις γνωστές επιπτώσεις υγείας στον άνθρωπο, δεν προσφέρουν τους όγκους παραγωγής των συμβατικών μεθόδων.

Έναν παράγοντα που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι η μικρή προσφορά. Σύμφωνα με το νόμο της αγοράς η μικρή αυτή προσφορά μπορεί από μόνη της να δημιουργήσει, λόγω αυξημένης ζήτησης, υψηλές τιμές. Παρ’ όλα αυτά, εφ’ όσον οι Βιολογικές καλλιέργειες αναπτυχθούν και πάρουν την θέση που τους αξίζει, το κόστος και οι τιμές θα πέσουν σε επίπεδα που θα είναι απολύτως ανταγωνιστικά

 

Στην ουσία τα βιολογικά προϊόντα δεν είναι πιο ακριβά αν λάβουμε υπ’ όψιν μας ότι στα συμβατικά τρόφιμα υπάρχει κι ένα έμμεσο κόστος, το οποίο καλείται να πληρώσει ο καταναλωτής μετά την έξοδό του από το κατάστημα. Αυτό αφορά κυρίως  α) ενδεχόμενους φόρους για προγράμματα απορρύπανσης του περιβάλλοντος, β) κόστος προσωπικής υγείας που ενδεχομένως να προέλθει από την μακροχρόνια, κακή ποιότητα στην διατροφή, καθώς και χρήση απορρυπαντικών και καλλυντικών  βλαβερών για το δέρμα. Όπως και νά ‘χει όμως, ένα βιολογικό προϊόν δεν μπορεί με τίποτα να συγκρηθεί με ένα συμβατικό. Ας πάρουμε σαν παράδειγμα ένα ρούχο. Ένα συνθετικό πουκάμισο μπορεί κανείς να το βρει πολύ πιο φτηνά απ’ ότι ένα βαμβακερό. Στην ουσία και τα δυο ρούχα τον ίδιο σκοπό θα εξυπηρετήσουν, αλλά επιδή ξέρουμε τη διαφορά στην ποιότητα, όλοι μας θα δίναμε λίγα χρήματα παραπάνω για ν’ αγοράσουμε το βαμβακερό. 

          Τέλος, σε ένα κατάστημα βιολογικών προϊόντων , ο καταναλωτής μπορεί να βρει τα πάντα.  Τρόφιμα χωρίς αλάτι, ζάχαρη ή γλουτένη. Υποκατάστατα γάλακτος για όσους έχουν πρόβλημα με την λακτόζη. Υποκατάστατα ζάχαρης όπως αγαύη, στέβια κλπ. Συμπληρώματα διατροφής, βιολογικά βότανα και μπαχαρικά. Οικολογικά απορρυπαντικά, φυτικές βαφές μαλλιών χωρίς αμμωνία, ρεζορκίνη, σιλικόνη, parabens κλπ. Καλλυντικά χωρίς συνθετικά συντηρητικά, αλκοόλ, διοξίνη, παράγωγα ζώων, πετρελαίου και σιλικόνης. Αιθέρια και αρωματικά έλαια, παραδοσιακά χειροποίητα σαπούνια ελαιολάδου και κηραλοιφές. Και βέβαια ό,τι αφορά παιδιά και βρέφη: γάλατα, φρουτόκρεμες, γαριδάκια, σοκολάτες, καθώς επίσης πάνες και παιδικά-βρεφικά καλλυντικά.   

 

 

3 responses to “Βιολογικές καλλιέργειες και βιολογικά προϊόντα

 1. yannidakis

  23/11/2009 at 10:06

  νομιζω ηταν η καλυτερη δυνατη διαφημιση & ειμαι σιγουρος πως οι επιχειρηματικες σου επιλογες θα στεφθουν με απολυτη επιτυχια.Ευχομαι τα καλυτερα :[

   
 2. Defensor

  28/12/2010 at 17:36

  Έχω διαβάσει περίπου 200 ιστοσελίδες για τις βιολογικές καλλιέργειες.Το δημοσίευμά σου πλεονεκτεί ως προς την πληρότητα και απλότητα των στατιστικών και του ιστορικού.Επίσης με σαφήνεια εκθέτεις τις προϋποθέσεις,την διαδικάσία ,τα πλεονεκτήματα των βιολογικών προϊόντων καθώς και τις δυσκολίες των βιοκαλλιεργητών και της βιολογικής αγοράς.Σε συγχαίρω για την πρωτοβουλία σου να ενημερώσης και σε βεβαιώνω ότι ο αναγνώστης δεν θα φεισθή κόπου για να επωφεληθή από τις επισημάνσεις σου.28-12-2010

   
  • biobaxes

   28/12/2010 at 18:36

   Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια φίλε μου.
   Αυτή είναι η καλύτερη ανταμοιβή για τις προσπάθειές μου.

    

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: