RSS

Δυσανεξία στη λακτόζη

12 Ιαν.

 

 
Δυσανεξία στη λακτόζη
 
Η δυσανεξία λακτόζης είναι η ανικανότητα αφομοίωσης σημαντικής ποσότητας λακτόζης, η οποία είναι το κυρίαρχο σάκχαρο του γάλακτος. Αυτή η ανικανότητα προκύπτει από την έλλειψη του ενζύμου της λακτάσης, το οποίο παράγεται κανονικά από τα κύτταρα του λεπτού εντέρου. Η λακτάση αποικοδομεί τα σάκχαρα του γάλακτος σε απλούστερες μορφές που μπορούν έπειτα να απορροφηθούν στην κυκλοφορία του αίματος.
 

Άλλα τρόφιμα που μπορούν να περιέχουν λακτόζη είναι: το ψωμί και άλλα ψημένα αγαθά, επεξεργασμένα δημητριακά προγευμάτων, στιγμιαίες πατάτες, σούπες, ποτά προγευμάτων, μαργαρίνη, σως για σαλάτες, καραμέλες και άλλα πρόχειρα φαγητά, μίγματα για τηγανίτες, μπισκότα και πρέπει να αποφεύγονται.

Είναι σημαντικό να διαβάζονται οι ετικέτες τροφίμων προσεκτικά, κοιτάζοντας όχι μόνο για το γάλα και τη λακτόζη μεταξύ του περιεχομένου αλλά και για λέξεις όπως ο ορρός γάλακτος, η πέτσα γάλακτος, τα υποπροϊόντα γάλακτος, τα ξηρά στερεά γάλακτος, και το ξηρό γάλα σε σκόνη. Εάν οποιαδήποτε από αυτά παρατίθενται σε μια ετικέτα, το προϊόν περιέχει λακτόζη και πρέπει να αποφευχθεί.

Ορισμένες φορές εκδηλώνονται κάποια δυσάρεστα συμπτώματα από την κατανάλωση αγελαδινού γάλακτος, όπως οι στομαχικές διαταραχές και η ουρτικαρία (σχηματισμοί από σπυράκια ακμής σε διάφορα σημεία του σώματος). Οι αντιδράσεις αυτές οφείλονται είτε σε δυσανεξία στη λακτόζη είτε σε αλλεργικές αντιδράσεις στην πρωτεΐνη του γάλακτος. Η αντιμετώπιση της δυσανεξίας στη λακτόζη απαιτεί διατροφικές αλλαγές. Τα συμπτώματα μπορεί να αποφευχθούν με μειωμένη κατανάλωση τροφών που περιέχουν λακτόζη. Δεν είναι αναγκαίο να γίνεται μια διατροφή χωρίς καθόλου λακτόζη. Το γάλα της αγελάδας κατά μέσο όρο περιέχει 4,5% λακτόζη. Στο γάλα η λακτόζη παθαίνει δύο ζυμώσεις, τη γαλακτική και την αλκοολική. Στα τυριά, όμως, παθαίνει τρεις ζυμώσεις και γι’ αυτό το γιαούρτι και το τυρί επειδή θεωρούνται ζυμωμένα προϊόντα δεν προκαλούν συνήθως δυσάρεστες επιπτώσεις της δυσανεξίας.

Εναλλακτικά

Καταρχάς άτομα που έχουν μερική έλλειψη λακτάσης, μπορούν να καταναλώνουν γάλατα χαμηλής περιεκτικότητας σε λακτόζη.Τα προϊόντα που θα αναφερθούν δεν χρησιμοποιούνται όλα σε ασθενείς με αλλεργία στην πρωτεΐνη του γάλατος. Να γίνει ξεκάθαρο ότι άλλο είναι η δυσανεξία στη λακτόζη και άλλο η αλλεργία στο γάλα.

Τα γάλατα ελεύθερα λακτόζης περιέχουν σουκρόζη, άμυλο αραβοσίτου ή άλλους υδατάνθρακες και σε πολλές περιπτώσεις κάνουν το γάλα πιο γλυκό. Τέτοια είναι το γάλα από αμύγδαλο, από φουντούκια, από ρύζι, από καρύδα, από κάστανο, γάλα καρυδόψιχας ή από κινόα.

Τα υποκατάστατα αυτά βρίσκονται κυρίως σε μαγαζιά με υγιεινές τροφές και βιολογικά προϊόντα. Συνήθως εμπλουτίζονται με ασβέστιο, μαγνήσιο ή/ και σίδηρο, βιταμίνες και άλλα ιχνοστοιχεία που προστίθενται λόγω της δέσμευσής τους από τις φυτικές πρωτεΐνες.

Για να διασπαστεί η λακτόζη πρέπει να παραχθεί από τον ανθρώπινο οργανισμό ένα ένζυμο που ονομάζεται λακτάση. Πολλά άτομα έχουν πλήρη έλλειψη αυτού του ενζύμου ή το παράγουν σε περιορισμένη ποσότητα, με αποτέλεσμα η πέψη του γάλακτος να γίνεται με δυσκολία. Όταν ένα άτομο που έχει έλλειψη λακτάσης πιει γάλα ή πάρει τροφή που περιέχει γάλα, τότε ο οργανισμός αντιδρά αυτομάτως, παρουσιάζοντας συμπτώματα όπως: στομαχικές διαταραχές, κοιλιακούς πόνους, μετεωρισμό και πιθανόν διάρροιες.

Έρευνες έχουν αποδείξει ότι το 6% του γενικού παιδικού πληθυσμού πάσχει από δυσανεξία στη λακτόζη, ενώ περίπου το 40% των επίμονων κοιλιακών πόνων των παιδιών μπορεί να οφείλεται στην έλλειψη λακτάσης.

Δευτερογενής δυσανεξία στην λακτόζη μπορεί να εμφανιστεί και από διάφορες παθολογικές καταστάσεις. Όταν το γάλα μετατρέπεται σε γιαούρτι, τότε 20-30% της λακτόζης διασπάται και παράγεται γαλακτικό οξύ. Η μείωση του ποσοστού της λακτόζης δίνει τη δυνατότητα στα άτομα που πάσχουν από έλλειψη λακτάσης να καταναλώνουν άφοβα γιαούρτι προκειμένου να καλύψουν τις διατροφικές τους ανάγκες σε πρωτείνες υψηλής βιολογικής αξίας και κυρίως σε ασβέστιο.

Η επόμενη ανάρτηση θα αναφέρεται στα υποκατάστατα γάλακτος.

 

Πηγή:

http://www.iatronet.gr/article.asp?art_id=2483

 

 

 

Advertisements
 
 

17 responses to “Δυσανεξία στη λακτόζη

  1. MARIA

    12/01/2010 at 11:06

    KALHMERA ELENAKI MOUEGO DE PINO GALA TO EXO KOPSEI APO MIKRH MA TROO GIAOURTI TO OPOIO KAI NIOTHO OTI MOU KANEI KALO AKOMA KAI STO STOMAXI ,,OPOS KAI NA EXEI EXO MILHSEI ME POLLA ATOMA POU MOU LENE AUTO POU GRAFEIS KAI TO EIXA PSAXEI KAI GO APO PERIERGEIA KAI PRAGMATIKA OTI GRAFEIS EINAI APOLUTA SOSTOSE FILO

     
  2. vardis

    12/01/2010 at 11:11

    Elenaki den mporeis na me diavasis kai den mporo na grapso Ellinika gia na this ti einai o anthropos kai giati exei oles tis arosties nomizo oti mporo na grapso ellinika sto email an the sou stilo!

     
  3. Lady of Avalon

    12/01/2010 at 11:15

    Kαλημέρα φιλενάδα! Αναστάθηκε ο Λάζαρος… :-PΦιλάκια!!

     
  4. Bio-Μπαξές

    12/01/2010 at 12:50

    Μαρία, στην επόμενη ανάρτηση θα αναφερθώ σε προϊόντα που μπορούν να καταναλωθούν από άτομα που έχουν πρόβλημα με τη λακτόζη.Τσακίρη, στείλε ό,τι θέλεις.Λαίδη μου, χαίρομαι που αναστήθηκε! Ελπίζω όχι μόνο σωματικά!Καλησπέρα και φιλιά σε όλους.

     
  5. .

    12/01/2010 at 16:11

    Καλησπέρα Ελένη μου και Καλή Χρονιά! Πολύ χρήσιμο το άρθρο σου για ένα θέμα που ταλαιπωρεί αρκετό κόσμο, μαζί με τη δυσλειτουργία του εντέρου. Πρέπει να σου πω ότι η μητέρα μου έχει μεγάλο πρόβλημα με τη λακτόζη με αποτέλεσμα να την πειράζει το γάλα, κυρίως. Ειναι μια δύσκολη περίπτωση γιατί σε περιορίζει σημαντικά στις τροφές που μπορείς να επιλέξεις να τρως, ιδίως αν πάσχει κανείς από το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου…..εκεί να δεις τι γίνεται…..Πάντως μπράβο για την ιδέα σου και αναμένουμε το επόμενο άρθρο με τις τροφές που επιτρέπονται. Καλό απόγευμα :))

     
  6. ποκαχόντας

    12/01/2010 at 17:17

    ειναι ισως απο τα μοναδικα [συνδρομα] που δεν εχωπεριμενω καταχωρηση για [σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου]που γραφει η κοντεσσινα μας..ταλαιπωρει περισσοτερο κοσμο απο το συνδρομο της δυσανεξιας στη λακτοζηςπολυ ενδιαφερουσα η αναρτηση σου …βιοελενη μουφιλιααααααααα!!!

     
  7. Ντόρα

    12/01/2010 at 17:39

    καλησπερα Ελενακι χρησιμη καταχωρηση για οσους υποφερουν απο δυσανεξια στη λακτοζη..εγω ευτυχως οχι.Αλλα τα διαβασα για να κανω την κυρα δασκαλα σε καποιους που υποφερουν.Φιλια πολλα.

     
  8. Bio-Μπαξές

    12/01/2010 at 19:42

    Ντορίτα, εγκυκλοπαιδικές γνώσεις :-))))Κοντεσσίνα και λύκαινα, γιατρός δεν είμαι, αλλά ξέρω οτι ο χυμός αλόης κάνει πολύ καλό για τις διάφορες παθήσεις στομάχου και εντέρου. Θα κάνω και για την αλόη μια καταχώρηση κάποτε…Φιλιά.

     
  9. Αγριάδα

    12/01/2010 at 20:14

    Σε καμιά τροφή δεν έχω δυσανεξία, αλλά σε μερικούς ανθρώπους…. φάρμακο γι αυτό δεν υπάρχει;

     
  10. Bio-Μπαξές

    12/01/2010 at 20:22

    Απαξίωση και αδιαφορία. Το καλύτερο!

     
  11. Georgia

    12/01/2010 at 21:08

    Καλησπερα Ελενακι ευχαριστουμε για την ενημερωση…..αν κ δε πασχω απο κατι τετοιο αλλα καλο ειναι να μαθαινουμε ..ισως χρειαστει καποιος δικος μας η φιλος……..οσο για τον χυμο της αλοης συμφωνω απολυτα μαζι σου…καλο σου βραδυ γλυκια μου!!

     
  12. vivi

    12/01/2010 at 21:16

    Καλήσπέρα Ελένη μου! Να κάνω μια ερώτηση? Έχω ακούσει ότι στη περίπτωση της δυσανεξίας, εκτός από το γάλα με μειωμένη λακτόζη λίγότερες επιπτώσεις από το φρέσκο έχει και το γάλα εβαπορέ [το γνωστό κουτί-κονσέρβα]. Ισχύει αυτό???

     
  13. close in living

    13/01/2010 at 02:02

    Ενδιαφέρον και πολύ κατατοπιστικό!!!Σε αναμονή Λενιώ της συνέχειας…Πανέμορφο το μαγαζί σου παρεπιμπτόντως:))))Καλημέρα:)

     
  14. Bio-Μπαξές

    13/01/2010 at 10:39

    Καλημέρα σε όλους!Βιβή μου, αυτό δεν έτυχε να το ακούσω ή να το διαβάσω κάπου. Γνωρίζοντας όμως οτι το εβαπορέ δεν έχει υποστεί κάποιες ζυμώσεις, αλλά απλά αφυδάτωση, δεν νομίζω πως κάτι τέοιο ισχύει. Αλλά δεν ξέρω πάλι…Γεωργία και cil ευχαριστώ.Φιλάκιααααα

     
  15. vardis

    13/01/2010 at 10:51

    Otithipote apo frouta xerous karpous aggourakia nero den einai gia to anthopino soma !Otan o anthropos zouse 950 xronia etroge mono auta o monos THEOS einai o Hlios oles i thriskies einai vlakies gia apelpismenous!

     
  16. thalia

    14/01/2010 at 00:46

    Ελένη μου ενδιαφέροντα τα θέματά σου……………….Το ευερέθιστο έντερο και η αλόη νομίζω ενδιαφέρουν και άλλουςαναγνώστες.Γράφεις απλά και κατανοητά τα θέματά σου.Να είσαι καλά να μας φωτίζεις………….

     
  17. thanos5881

    15/03/2011 at 20:16

    Τα παιδιά που έχουν θηλάσει σπανίως έχουν δυσανεξία σην λακτόζη, γι’ αυτό μητέρες να θηλάζετε τα μωρά σας!!!Παρεπιπτώντος με λακτόζη «σκοτώνω» την σαλμονέλα στις κότες μου και έχω «καθαρά» αυγά.»Πνίγω» το πίτουρο σε διάλειμα νερού και σκόνης γάλακτος και ….»καθαρίζω»!!!

     

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: