RSS

Τα νηστίσιμα 4

31 Μαρ.

χαλβας:
όταν το ταχίνι ερωτεύτηκε τη ζάχαρη…
Ο χαλβάς προέρχεται κυρίως από ταχίνι, ζάχαρη και φυτικά έλαια. Για να παρασκευαστεί αποφλοιώνεται το σουσάμι και στη συνέχεια ψήνεται και αλέθεται για να προκύψει το ταχίνι. Η ζάχαρη και το νερό ανακατεύονται με το ταχίνι και ψήνονται στη φωτιά μέχρι το μείγμα να μετατραπεί σε καραμέλα. Λίγο πριν κρυώσει τελείως, προστίθενται ξηροί καρποί, κακάο, σοκολάτα ή αποξηραμένα φρούτα.
 
Μια ιστορία από την τουρκία
Ο χαλβάς του εμπορίου, γνωστός και ως μακεδονικός, δεν γεννήθηκε στη Μακεδονία, αλλά έφτασε στην Ελλάδα από χαλβαδοποιούς της τουρκίας, οι οποίοι μετέφεραν την τέχνη τους στη χώρα μας. πρόκειται για το παλαιότερο γλυκό της τουρκικής κουζίνας, ενώ εξακολουθεί ακόμα και σήμερα να είναι ένα πολύ δημοφιλές γλυκό στη γειτονική χώρα, όπου καταναλώνεται κυρίως σε γεννήσεις και κηδείες σε διάφορες εκδοχές:ρευστές σιμιγδλένιες πουτίγκες με γλυκό γάλα, χαλβάς με σαφράν και φιστίκια, με σουσάμι, καρύδια και πετιμέζι, βουτηράτες εκδοχές εμπλουτισμένες με κουκουνάρι και κοκκώδεις εκδοχές εμπλουτισμένες με γάλα.
Γευστικός αλλά και θρεπτικός.
Το συγκεκριμένο γλύκισμα κυκλοφορεί σε πολλές ποικίλες γεύσεις, ενώ μια από τις καλύτερες εκδοχές του είναι η βιολογική, όπου τα συστατικά που τον συνθέτουν είναι αγνά και βιολογικά.Ο χαλβάς είναι πλούσιος σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε, ασβέστιο, φόσφωρο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, σελήνιο και αντιοξειδωτικές ουσίες. Είτε με την προσθήκη ξηρών καρπών είτε μαζί με όσπρια, ο χαλβάς αποτελεί μια καλή πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, ενώ η περιεκτικότητά του σε λιπαρά οξέα, αμινοξέα, βιταμίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες είναι παρόμοια με του ταχινιού. Ωστόσο η υπερβολική κατανάλωση του χαλβά χρειάζεται προσοχή, καθώς τα 100 γρ. προϊόντος αποδίδουν γύρω στις 540 θερμίδες.
παστέλι:
γεύση από παράδοση
Το παστέλι είναι άρρυκτα συνδεδεμένο με την παράδοση και τις διατροφικές συνήθεις του λαού μας ιδιαίτερα σε περιόδους νηστείας, αφού αποτελεί ένα εξαιρετικά θρεπτικό τρόφιμο, καθώς ο συνδυασμός σουσαμιού και μελιού παρέχει μια σειρά από ωφέλιμα συστατικά, απαραίτητα για την καθημερινή λειτουργία του οργανισμού.
 
Ενα πραγματικό συμπλήρωμα διατροφής.
Το παστέλι είναι ένας άριστος συνδυασμός πρωτεϊνών, υδατανθράκων και ακόρεστων λιπαρών, σε ιδανικές αναλογίες για τη διατροφή μας, ενώ είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε, ασβέστιο, φόσφωρο, κάλιο, μαγνήσιο και σίδηρο, γεγονός που το καθιστά όχι απλά ένα σνακ, αλλά ένα συμπλήρωμα διατροφής!
Κατά την αγορά του πρέπει να προσέχουμε ωστε στη συσκευασία του να αναγράφοναι αναλυτικά τα συστατικά, η ημερομηνία και ο παραγωγός, ενώ ως προς τη γεύση πρέπει να μην μας καίει στο στόμα ή να μην αφήνει άσχημη γεύση από σουσάμι. Τα τελευταία χρόνια κυκλοφορούν στην αγορά βιολογικά παστέλια, που στερούναι συντηρητικών ή άλλων πρόσθετων ουσιών και αποτελούν την καλύτερη διατροφική επιλογή για τα παιδιά ή τους αθλητές, αλλά και όλους όσους επιθυμούν ένα τονωτικό και θρεπτικό γλύκισμα.
Υ.Γ. Αν αποφασίσετε να δοκιμάσετε βιολογικό χαλβά, σας προτείνω να αγοράσετε τον χειροποίητο χαλβά Κανδύλας. Απαιχτη γεύση!
Advertisements
 

7 responses to “Τα νηστίσιμα 4

  1. vardis

    31/03/2010 at 11:11

    Eleni auta les diafimizeis den einai fisiki trofi gia ton anthropino soma !Einai anthropino paraskeuasma den exei diafora apo to na fas kreas psito !Den boithai !

     
  2. Αγριάδα

    31/03/2010 at 11:13

    Πω πω, θα αρχίσω τα χαλβαδιάσματα!Γι αυτό το φλερτ το λένε χαλβάδιασμα!

     
  3. Bio-Μπαξές

    31/03/2010 at 11:15

    χαχα, Αγριάδα μου, έχεις δίκιο!!!!Φιλιά.

     
  4. Ντόρα

    31/03/2010 at 11:46

    Ωραιος ο χαλβας!!!Με κακαο μονο τρωω..αλλα προσθετει πολλα κιλα !Καλημερα Ελενη μου.

     
  5. Aeolos

    31/03/2010 at 15:29

    Πειράζει που δε νηστεύω ? Αλλά τρελλαίνομαι για χαλβά, όλο το χρόνο ?…

     
  6. thalia

    31/03/2010 at 17:30

    Αχ βρε Ελένη μου τι κάνεις!!!!!!!!!!!Αυτά είναι όλα τα αγαπημένα μου………………..Καλό σου βράδυ.

     
  7. Dimitris

    31/03/2010 at 21:31

    Μπράβο Ελένη πολύ ένδιαφέρουσα η ενημέρωση σχετικά με τον χαλβά και το παστέλι, να παραθέτω για την υπόλοιπη παρέα την διεύθυνση της ιστοσελίδας της εταιρίας, (http://www.kandylas.gr/). που παρασκευάζει τον χειροποίητο χαλβά που προανέφερες.

     

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: