RSS

Αντηλιακή προστασία

19 Ιον.

 

Προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία.

 

Μπορεί  κανείς να αντισταθεί στον ήλιο, την παραλία, τη θάλασσα και την ανεμελιά; Τη λύση προσφέρουν τα αντηλιακά, σκευάσματα που ήρθαν για να δημιουργήσουν μεταξύ του δέρματός μας και του ήλιου τα απαραίτητα όρια, ώστε η σχέση αυτή να παραμείνει φιλική. Η χρήση αντηλιακού δεν μπορεί να τεθεί υπό αμφισβήτηση από κανέναν, ενώ η χρήση τους συνιστάται ακόμα και τους υπόλοιπους μήνες του χρόνου, πόσο μάλλον τους καλοκαιρινούς. Όσο πιο ανοιχτόχρωμο είναι το δέρμα μας τόσο πιο ευαίσθητο είναι στην ηλιακή ακτινοβολία και πιο επιρρεπές στα εγκαύματα. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι οι σκουρόχρωμες επιδερμίδες δεν χρειάζονται αντηλιακή προστασία.

Τα αντηλιακά χαρακτηρίζονται από τον παράγοντα αντηλιακής προστασίας, τον Δείκτη Προστασίας SPF, ο οποίος μας δείχνει πόσο περισσότερο μπορούμε να παραμείνουμε στον ήλιο με την χρήση αντηλιακού χωρίς να πάθουμε έγκαυμα. Για παράδειγμα, αν ο χρόνος που απαιτείται για την πρόκληση εγκαύματος από τον ήλιο είναι 30 λεπτά και χρησιμοποιήσουμε αντηλιακό με δείκτη προστασίας 8, μπορούμε να μείνουμε στον ήλιο 8 φορές περισσότερο χωρίς να πάθουμε έγκαυμα.  Δεν θα πρέπει όμως να ξεχνάμε τον σημαντικό ρόλο που παίζει στην προστασία η ποσότητα του αντηλιακού. Ο δείκτης προστασίας έχει καθοριστεί με βάση μια συγκεκριμένη ποσότητα, η οποία είναι σαφώς μεγαλύτερη από αυτήν που συνηθίζουμε να χρησιμοποιούμε. Ένα καλό αντηλιακό πρέπει να προστατεύει τόσο από UVA ακτινοβολία όσο και από την UVB. Πρέπει λοιπόν να υπάρχουν οι σχετικές ενδείξεις ( UVA, UVB ) σε ευδιάκριτο σημείο της συσκευασίας, καθώς και ο δείκτης προστασίας SPF

Τα αντηλιακά με τους υψηλότερους δείκτες προστασίας χρειάζονται κυρίως στα πρώτα στάδια της έκθεσής μας στον ήλιο, ενώ στη συνέχεια μπορούμε να χρησιμοποιούμε αντηλιακά με μικρότερους δείκτες, όσο το δέρμα μας μαυρίζει. Είναι σημαντικό όμως να γνωρίζουμε ότι, ακόμα κι αν το αντηλιακό που θα επιλέξουμε έχει μεγάλο δείκτη προστασίας, δεν είμαστε 100% προστατευμένοι από τον ήλιο και δεν μπορούμε να καθόμαστε στον ήλιο όση ώρα θέλουμε. Ακόμα κι αν το δέρμα μας είναι σκούρο, σε καμιά περίπτωση δε συνίσταται η μη χρήση αντηλιακού και η πολύωρη έκθεση στον ήλιο. Ενδεικτικά για κάθε «φωτότυπο» συνίσταται κι άλλος δείκτης προστασίας:

          Ο δείκτης προστασίας 6 είναι ο μικρότερος και προσφέρει ελάχιστη προστασία. Αντηλιακά με μικρότερους δείκτες δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται.

          Δείκτες 6-10 προσφέρουν χαμηλή προστασία

          Δείκτες 15-25 προσφέρουν μέτρια προστασία

          Δείκτες 30-50 προσφέρουν υψηλή προστασία.

Αναζητώντας το σωστό αντηλιακό, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι εκτός από τον δείκτη προστασίας είναι πολύ σημαντικό επίσης το αντηλιακό να μας τροφοδοτεί με αντιοξειδωτικές βιταμίνες C, E και β-καροτίνη για την καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών και την ελαχιστοποίηση των συνεπειών της υπεριώδους ακτινοβολίας UV.

Δείτε επίσης και την περυσινή καταχώρησή μου: http://cid-d7fffe13af49349a.spaces.live.com/blog/cns!D7FFFE13AF49349A!273.entry

 

 

Πόσο ασφαλή είναι τα αντηλιακά;

Μια πληθώρα ερευνών έχει βάλει στο στόχαστρο και τα αντηλιακά, όπως και όλα τα καλλυντικά, σε σχέση με την επικινδυνότητά τους. Οι εν λόγω επιστημονικές μελέτες υποστηρίζουν ότι τα χημικά αντηλιακά φίλτρα μιμούνται τις γυναικείες ορμόνες, τα οιστρογόνα, τα οποία ενδεχομένως ευθύνονται για την πρόκληση ανωμαλιών στον άνθρωπο και τη φύση, όπως για τον καρκίνο του μαστού και την θηλυκοποίηση των ψαριών, αφού ξεπλένονται στις θάλασσες. Άλλες έρευνες έδειξαν ότι τα χημικά αυτά φίλτρα έχουν επιπτώσεις στον θυρεοειδή αδένα των ποντικιών και ότι προκαλούν στα τρωκτικά μια σειρά από αναπτυξιακές ανωμαλίες.

Πολλοί επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου θεωρώντας ότι κάποιες από τις χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στα αντηλιακά θα πρέπει να επανεξεταστούν κυρίως για  την ορμονική τους δραστηριότητα. Οι εταιρίες καλλυντικών πολλές φορές έχουν αμφισβητήσει  τα αποτελέσματα αυτών των ερευνών προβάλλοντας ως κύριο επιχείρημα τη μικρή ποσότητα αυτών των ουσιών στα αντηλιακά. Κάποια φίλτρα ή άλλες χημικές ουσίες απαγορεύτηκαν (τουλάχιστον στην Ε.Ε.) όπως το φίλτρο benzophenone 2(BP2) και το σαλικυλικό 4-ισοπροπυλοβενζόλιο. Ύποπτα στοιχεία που χρησιμοποιούνται στα αντηλιακά έχουν θεωρηθεί τα benzophenone-3 (BP-3), homosalate 4 (MBC-4), methylbenzylidene camphor, octylmethoxycinnamate (OMC) και octyldimethylPABA, τα οποία έχουν κατηγορηθεί λόγω των οιστρογονικών δράσεών τους από πολλά πανεπιστημιακά εργαστήρια.

 

Ακολουθούν καταχωρήσεις για βιολογικά αντηλιακά, οδηγίες προς λουόμενους καθώς και  προστασία των μικρών παιδιών από τον βλαβερό ήλιο. 

 

 

 

 

 

 

14 responses to “Αντηλιακή προστασία

 1. Αλέξανδρος

  19/06/2010 at 12:52

  πολύ χρήσιμη καταχώρηση …αλλά πιστεύω … ότι πρέπει να μας προστατεύουν αυτοί που είναι επιφορτισμένοι μ αυτή την αποστολή … ξέροντας πόσο δύσκολο είναικαλή συνέχεια

   
 2. Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ☆ღ ΜΥΡΣΙΝΗ ღ ☆Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ

  19/06/2010 at 13:43

  ΚΑΛΗ ΣΟΥ ΜΕΡΑ !!!ΟΝΤΩΣ ΠΟΛΥ ΧΡΗΣΙΜΗ Η ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΗ ΣΟΥ……..ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΕΤΟΥΤΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ !!!!!!!!!!ΚΑΛΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙΣ !!!!!….ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ…

   
 3. Bio-Μπαξές

  19/06/2010 at 13:44

  ειδικά για σένα που φεύγεις χαχακαλές διακοπές.

   
 4. Ντόρα

  19/06/2010 at 16:08

  Νασαι καλα Λενιω μου.Προσοχη θελει πολυ.Καλο απογευμα.

   
 5. Αγριάδα

  19/06/2010 at 22:13

  Ωραία Ελένη, στείλε τώρα και έναν μεγενθυντικό φακό, γιατί είναι αδύνατον να διαβάσω τα ψιλά γράμματα στη συσκευασία του αντιηλιακού μου.

   
 6. Thanasis-

  19/06/2010 at 22:48

  Από το 1985 τα θαλασσινά μπάνια μου το καλοκαίρι ,τα κάνω μετά τις 6 το απόγευμα…άνοιξη -φθινόπωρο ο ήλιος δεν είναι τόσο δυνατός πάω και νωρίτερα…

   
 7. Dimitris

  19/06/2010 at 23:52

  Εγώ παιδιά φοράω άσπρη φανέλα τις ώρες που ο ήλιος έίναι επικίνδυνος και μαγιό βερμούδα, άκόμα και μεσα στο νερό φοράω την φανέλα έχω να χρησιμοποιήσω αντιηλιακό πάνω από 10 χρόνια, δεν έχω πάθει το παραμικρό έγκαυμα από την ηλιακή ακτινοβολία αλλά σταδιακά αφαιρώ την φανέλα από πάνω μου όσο χρόνο επιτρέπεται και έτσι σιγά σιγά το δέρμα προσαρμόζεται χωρίς κανένα πρόβλημα και τα αντηλιακά ας πάνε να κουρευτούν……

   
 8. Αγριάδα

  20/06/2010 at 21:56

  Γιά μπάνιο πηγαίνουμε στις 9, κολυμπάμε μια ωρα και φεύγουμε. Πάντα φοράω καπέλο και μεσα στη θάλασσα και στην πόλη. Παρ όλα αυτά έπαθα μια μορφή καρκίνου κάτω απ το μάτι. Τι να πω, λόγω λευκού δέρματος;

   
 9. Achilleas

  23/06/2010 at 12:49

  Χρήσιμα όντος, μένει μένει θένξ : )))

   
 10. Bio-Μπαξές

  23/06/2010 at 13:03

  Αναρωτιώμουνα κι εγώ τι να μένει άραγε…Μένει όμως μόνο να τα εφαρμώσουμε.Μένει μένει θένξ σε όλους.

   
 11. thalia

  24/06/2010 at 19:31

  Ελένη μου τα θέματά σου ΧΡΗΣΙΜΟΤΑΤΑ………………..τα διάβασα και σε φίλες μου……..Νάσαι πάντα καλά.

   
 12. White Fuli

  25/06/2010 at 14:53

  Καλημέρα αν και βρίσκομαι στο σπίτι, ο ήλιος δε μου λείπει – η δροσιά της θάλασσας φυσικά και ναι, ο ήλιος είναι εχθρός! Η ηλιοθεραπεία που όλοι κάναμε, μας έχει ήδη επιβαρύνει πολύ – γι\’ αυτό όχι στην ηλιοθεραπεία!

   
 13. Dimitris

  27/06/2010 at 23:24

  Πάντως άν είναι να χρησιμοποιήσουμε αντιλιακά καλό είναι να μην τσιγκουνευόμαστε τα χρήματα μας διότι ο ήλιος πια δεν αστιεύεται, το έγραψα και σε άλλο σημείο, μια οικογ. φίλη μας παρουσίασε πριν ένα χρόνο μαλάνωμα και φέτος παρουσίασε όγκους στον αυχένα από μετάσταση….

   
 14. Mάριος

  05/07/2010 at 13:00

  Το χειμωνα προστατευόμαστε απο την ελειψη ηλιακης ακτινοβολιας που προκαλει καταθλιψη και αυτοκτωνίες, με πρωταθλητες τη Σουηδία την Νορφηγία και τη Φινλανδία.Το καλοκαίρι να προστευόμαστε από την πολυ ηλιακη ακτινοβολια….όλο προστασιες εχουμε.

   

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: