RSS

Τα άλλα λάδια: Σησαμέλαιο

02 Δεκ.

Σπάνια το χρησιμοποιούμε, ίσως επειδή δεν ξέρουμε πόσο ωφέλιμο είναι για την υγεία μας.Παράγεται από το πολύ γνωστό μας σουσάμι, έναν μικρό καρπό, με τεράστια θρεπτική αξία!

Το λάδι του σησαμιού έχει μια ιδιαιτερότητα που το καθιστά ξεχωριστό από τα άλλα σπορέλαια. Το σησαμέλαιο είναι πλούσιο σε ακόρεστα λιπαρά οξέα και κυρίως δεν περιέχει τη βλαβερή μορφή τρανς των λιπαρών οξέων, η οποία περιέχεται στα άλλα σπορέλαια. Ένα άλλο σημαντικό εύρημα είναι ότι το λάδι του περιέχει φυτοστερόλες. Οι φυτοστερόλες μειώνουν τα επίπεδα της χοληστερόλης. Οι σπόροι του σησαμιού είναι μια πολύ καλή πηγή χαλκού  αλλά και μαγνησίου, ασβεστίου, σιδήρου, φωσφόρου, ψευδαργύρου. Αυτή η πλούσια κατάταξη των μετάλλων ή ιχνοστοιχείων μεταφράζεται στα ακόλουθα οφέλη για την υγεία:

* Ο χαλκός συμβάλλει στη μείωση του πόνου στις διογκωμένες ρευματοειδείς αρθρίτιδες.
* Το μαγνήσιο συμβάλλει στην αγγειακή και αναπνευστική υγεία, καθώς παρεμποδίζει τους σπασμούς των εναέριων οδών του άσθματος, μειώνει την υψηλή πίεση του αίματος, ενώ δρα ως παράγοντας αποτροπής στις διαβητικές καρδιακές παθήσεις. Επίσης, αποτρέπει τον τριεμβρυικό σπασμό των αιμοφόρων αγγείων που προκαλεί τις ημικρανίες και αποκαθιστά τα κανονικά στάδια του ύπνου στις γυναίκες σε εμμηνόπαυση.

 * Το ασβέστιο προλαμβάνει τον καρκίνο του πήχεως εντέρου, την οστεοπόρωση και την ημικρανία και βοηθά στην προστασία των κυττάρων του εντέρου από τις καρκινογόνες χημικές ουσίες.

Εκτός από αυτά τα σημαντικά συστατικά, οι σπόροι του σησαμιού περιέχουν απαραίτητες αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως οι στερόλες, οι λιγνάνες (σησαμίνη και σησαμολίνη) και η βιταμίνη Ε. Απεδείχθη ότι οι λιγνάνες επιδρούν στην επίτευξη χαμηλών ποσοτήτων χοληστερόλης για να αποτραπεί η υψηλή πίεση του αίματος. Η σησαμίνη έχει βρεθεί ότι προστατεύει το συκώτι από οξειδωτικές επιδράσεις. Ενώ η βιταμίνη Ε προάγει την καλή υγεία του δέρματος και των διάφορων ιστών,  αποτρέπει τη γήρανση και την εμφάνιση των πανάδων, και συντελεί στην υγεία και ευεξία όλου του οργανισμού.

Το σησαμέλαιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ωμό σε σαλάτες, στην ζαχαροπλαστική, για τηγάνισμα, για μαρινάρισμα κρεάτων, οστρακοειδών και ψαριών, και γενικότερα σε όλα μας τα φαγητά.

Επίσης, χρησιμοποιείται και ως καλλυντικό. Η κυριότερη ιδιότητά του είναι ότι δεν ταγγίζει εύκολα και έχει πολύ μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, σε σχέση με τα άλλα γνωστά μας λάδια.

Advertisements
 

12 responses to “Τα άλλα λάδια: Σησαμέλαιο

  1. panagiotis kafwdeio

    02/12/2010 at 14:09

    πραγματικα έμεινα έκπλητος απο τις πληροφορίες σου….μαυρα μεσάνυχτα είχα …την καλημερα μου και τα πολλά συγχαρητηρια για το άρθρο σου

     
    • biobaxes

      09/12/2010 at 13:36

      Γι αυτό μ’έχετε εδώ, για να μαθαίνετε!!! :)))
      Σ’ατχαριστώ Παναγιώτη μου.

       
  2. agriada52

    02/12/2010 at 15:52

    Σουσάμι χρησιμοποιώ στις σαλάτες, επίσης ταχίνι, χαλβά με προσοχή αφού έχει και ζαχαρη, αλλά σησαμέλαιο πάω τώρα να αγοράσω.
    Γεια σου Ελένη! με τα ωραία σου και θρεπτικά.

     
    • biobaxes

      09/12/2010 at 13:38

      Λοιπόν, μάλλον ήδη το αγόρασες και το δοκίμασες. Είμαι σίγουρη οτι σου άρεσε η γεύση του.

       
  3. akrogialia

    05/12/2010 at 17:48

    Σουσάμι άνοιξε!

    Πόσα μυστικά κρύβει ένας τόσο μικρός κόκκος σουσάμι…

    Πάντα χρήσιμα τα όσα παραθέτεις εδώ…

    Καλό υπόλοιπο Κυριακής να έχεις!

     
    • biobaxes

      09/12/2010 at 13:39

      Σ’ευχαριστώ κοραλένια ακρογιαλιά μου,
      Να είσαι καλά.

       
  4. vaniastrifis

    08/12/2010 at 21:38

    καλησπερα Ελενη…Το σησαμολαδο το χρησιμοποιουν περισσοτερο στην κινεζικη κουζινα…πολλες φορες οταν φτιαχνω κινεζικο..το χρησιμοποιω…Αυτο που δεν εχω καταλαβει ειναι το εξης…Ενω αγορασα εμνα μικρο μπουκαλακι..των 300 μλ…αρκετα ακριβα..διαπιστοσα οτι το μουκαλι του κιλου στο σουπερ μαρκετ…ηταν παμφθηνο!!Υπαρχει διαφορα στην ποιοτητα?..Φοωβαμαι μηπως εχει προσμηξεις με αλλα σπορεπαια και για αυτο και η φθηνη τιμη του,,,Ξερεις να μου πεις τιποτα για αυτο?

     
    • biobaxes

      09/12/2010 at 13:46

      Γειά σου Βάνια μου.
      Πριν ανοίξω το μαγαζί, έπαιρνα κι εγώ το σουσαμέλαιο από το σούπερ και θυμάμαι οτι η τιμή του ήταν λίγο ακριβότερη από τα άλλα σπορέλαια.
      Τώρα χρησιμοποιώ το bio που έχω στο μαγαζί, η τιμή του οποίου είναι γύρω στα 7,5 Ευρω τα 500 ml. Η γεύση και η οσμή βέβαια δεν συγκρίνεται με αυτό του σούπερ μάρκετ.
      Εσύ κατάλαβες καμιά διαφορά ανάμεσα στα δύο σουσαμέλαια που δοκίμασες; Δεν ξέρω αν γίνονται προσμίξεις, αλλά τίποτα δεν αποκλείεται…

       
  5. thaliak1

    22/12/2010 at 00:56

    Οταν πριν από ημέρες διάβασα το άρθρο σου, άρχισα να χρησιμοποιώ το σουσαμάλαιο.Είναι βέβαια λίγο ακριβό …αλλά το βρήκα εύγευστο.

    Νάσαι καλά Ελένη μου .
    Τα άρθρα σου πολύ ενδιαφέροντα.

     
  6. john

    06/11/2011 at 21:43

    ποπ κορν με σησαμελαιο τελειο!!!!

     
  7. βασιλης ιγνατιαδις

    17/02/2014 at 14:00

    το σησαμελαιο κανη λαμπερο πρωσοπο!!!δοκιμαστετο!!!

     
    • biobaxes

      17/02/2014 at 15:42

      Εννοείς με την κατανάλωσή του με το φαγητό ή αναφέρεσαι σε επαλείψεις με το καλλυντικό σησαμέλαιο;

       

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: