RSS

Φαγόπυρο ή μαυροσίταρο.

22 Σεπ

Μικρό παιδί σαν ήμουνα, ήταν μια από τις αγαπημένες μουτροφές. Πρέπει να έμαθα να την καταναλώνω από τότε που άρχισα να τρώω στερεές τροφές. Θυμάμαι η μάνα μου το μαγείρευε με διάφορους τρόπους, σαν γαρνιτούρα με κοκκινιστό κρέας, ή με διάφορα λαχανικά, ή σε γεμιστά αντί για ρύζι, ή σκέτο
σαν πιλάφι. Ακόμα – ακόμα το έτρωγα και για πρωινό, μαζί με γάλα, όπως τρώμε τα
κορν-φλέικς.  Ερχόμενη στην Ελλάδα στην ηλικία των 10, έχασα την αγαπημένη μου γεύση…
Δεν υπήρχε αυτό το προϊόν στα ράφια των καταστημάτων… Μόνο τα τελευταία
χρόνια ανακάλυψα ότι πωλείται σε καταστήματα υγιεινών τροφών, και είναι πολύ λίγοι
αυτοί που το γνωρίζουν και το καταναλώνουν. Όταν το μαγείρεψα στο σπίτι, δεν
άρεσε στα μέλη της υπόλοιπης οικογένειας, και απόρησα πραγματικά για το πώς είναι
δυνατόν μια τόσο νόστιμη και υγιεινή τροφή να μην αρέσει σε κάποιους…  Ο λόγος για το

 Φαγόπυρο ή μαυροσίταρο.

Καλλιεργείται στα ψυχρά κλίματα διότι αντέχει στα φτωχά εδάφη όπου ωριμάζει σε 60 περίπου ημέρες. Περιέχει 80% άμυλο και 14% πρωτεΐνη. Οι βοτανολόγοι δεν το θεωρούν δημητριακό αλλά σπόρο ενός χαμηλού θάμνου που συγγενεύει με το ραβέντι. Οι διατροφολόγοι το κατατάσσουν στα δημητριακά , γιατί μαγειρεύεται οπως αυτά και οι σπόροι μοιάζουν με αυτούς των δημητριακών. Είναι μικροί και έχουν σχήμα πυραμιδοειδές.

Το φαγόπυρο περιέχει πολλή πρωτεΐνη σε σχέση με την χαμηλή ποσότητα που περιέχουν τα άλλα είδη των δημητριακών, τις περισσότερες βιταμίνες του συμπλέγματος Β, τις βιταμίνες Ε και Κ, φολικό οξύ
και είναι πλούσιο σε μέταλλα όπως το ασβέστιο, ο χαλκός, ο σίδηρος, το μαγνήσιο, το μαγγάνιο, ο φώσφορος, το κάλιο, το σελήνιο και ο ψευδάργυρος. Επίσης, περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα.  Η ρουτίνη που υπάρχει στο φαγόπυρο είναι βιοφλαβονοειδές που κτίζει το αίμα, βοηθά τα νεφρά, εξουδετερώνει τα όξινα
υπολείμματα, καταπολεμά την αρτηριοσκλήρωση, ενδυναμώνει τα τριχοειδή αγγεία
και μειώνει τις πιθανότητες αιμορραγιών. Ως αντιοξειδωτικό, η ρουτίνη μειώνει την τοξικότητα της οξειδωμένης LDL χοληστερόλης, εμποδίζει την συνάθροιση των αιμοπεταλίων και καταπολεμά τους φλεβικούς σχηματισμούς στα πόδια. Αν λοιπόν έχετε προβλήματα στο κυκλοφορικό και υποφέρετε από υπέρταση ή σακχαρώδη διαβήτη
να τρώτε φαγόπυρο για την θεραπευτική του δράση.

Το φαγόπυρο δεν περιέχει γλουτένη και τρώγεται από όσους πάσχουν από κοιλιοκάκη ή πρέπει να αποφεύγουν την γλουτένη.

Το φαγόπυρο μπορεί να συνοδέψει  λαχανικά και κρεατικά,  αφού αποτελείται κυρίως από σύνθετους
υδατάνθρακες και επιπλέον από ίνες διαλυτές που ελαττώνουν την χοληστερόλη στο αίμα και σταθεροποιούν τα επίπεδα σακχάρου σε αυτό. Περιέχει όμως και  αδιάλυτες ίνες που ρυθμίζουν τις κινήσεις του εντέρου. Υποκαθιστά άριστα τις πατάτες και το ρύζι, ενώ συνδυάζεται με τον αρακά και τα φασόλια. Ακόμη μπορεί να προστεθεί σε σαλάτες, σούπες και βραστά φαγητά. Το  ωμό φαγόπυρο ψήνεται συνήθως
όπως το ρύζι και γι’ αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως γέμιση λαχανικών. Αν θέλετε να φρυγανίσετε το ωμό φαγόπυρο μόνοι σας στο σπίτι, χρησιμοποιήστε ένα ταψί και ψήστε το μέχρι να γίνει χρυσαφί στους 180º C. Η γεύση και η υφή του βελτιώνεται και τρώγεται πιο ευχάριστα από όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με αυτό . Το φαγόπυρο μαγειρεύεται σε αναλογία 1 φλιτζάνι ωμού φαγόπυρου προς 2 φλιτζάνια νερού,  σε χαμηλή φωτιά αφού πρώτα πάρει βράση. Είναι έτοιμο σε 20 λεπτά και δεν χυλώνει όπως το ρύζι. ( δεν
χρησιμοποιούμε χύτρα ταχύτητας).

Εκτός από τον σπόρο, στα καταστήματα υγιεινών τροφών θα βρείτε πολλά προϊόντα από φαγόπυρο, όπως αλεύρι , νιφάδες και ζυμαρικά από 100% φαγόπυρο.  Τμήμα του φλοιού του σπόρου παραμένει στο αλεύρι του φαγόπυρου που έτσι παίρνει την καφετιά απόχρωση του. Το αλεύρι χρησιμοποιείται για να φτιαχτούν κρέπες, ψωμί και προϊόντα φούρνου.  Οι νιφάδες μας δίνουν ένα πολύ θρεπτικό πρωινό και χρησιμοποιούνται για παρασκευή κρεμών και παιδικών τροφών. Τα ζυμαρικά είναι μια πολύ καλή λύση για άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη.

 

Καλή σας όρεξη!

About these ads
 

6 responses to “Φαγόπυρο ή μαυροσίταρο.

  1. yannidakis

    22/09/2011 at 13:45

    έχω ξαναγράψει ότι η μόνη μου σχέση με τη μαγειρική, είναι μέσα στο στομάχι μου!!
    αλλά το συγκεκριμένο θα ορκιζόμουν πως δεν το ήξερα. Θα ψάξω να το βρω. Θέλω να δοκιμάσω :[

     
  2. greek-translation

    16/10/2011 at 22:25

    Μου φαίνεται μοιραζόμαστε μια κοινή αγάπη για το φαγόπυρο. Το πρόβλημα είναι να βρει κανείς καταστήματα που να το πουλάνε (εννοώ καλής ποιότητας).

     
    • Γιωργος Μιχαηλιδης

      20/12/2011 at 12:48

      Μπορεις να βρεις στο “Μπαχαρ”,καταστημα με μπαχαρικα στην Ευριπιδου στο υψος της
      Αθηνας στο κεντρο της Αθηνας.Εχει τα παντα και σε καλες τιμες.

       
  3. CP

    02/03/2012 at 20:58

    Στη Θεσσαλονίκη το πουλάνε στις λαϊκές αυτοί με τα χύμα ρύζια, άλευρα, πληγούρια κλπ, και στα ρώσικα μπακάλικα (λέγεται γριέτσκα στα ρώσικα). Εξαιρετικό τρόφιμο!

     
  4. Marika Niora

    31/01/2013 at 00:27

    Και στην Αθήνα υπάρχει, σε όλα τα Ουκρανικά, Ρώσικα και Πολωνικά market.

     

Υποβολή απάντησης

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

WordPress.com Logo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Log Out / Αλλαγή )

Twitter picture

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Log Out / Αλλαγή )

Facebook photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Log Out / Αλλαγή )

Google+ photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Log Out / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 4,815 other followers

%d bloggers like this: