RSS

Χειλάκι πετροκέρασο

19 Οκτ.

Χειλάκι πετροκέρασο

 Ας ήτανε να πνιγώ σαν μια σταγόνα μέσα στα χείλια σου εγώ…..

Τα χείλη μας είναι ένα από τα σημεία του προσώπου που τραβάνε την προσοχή. Είτε κόκκινα, είτε σαρκώδη, είτε  αφυδατωμένα και σκασμένα, «χτυπάνε» με την πρώτη ματιά! Πόση προσοχή τα δίνουμε όμως όταν περιποιούμαστε το πρόσωπό μας; Μήπως μόνο όταν νοιώσουμε κάποια ενόχληση φροντίζουμε να κάνουμε κάτι και γι αυτά;

Γνωρίζατε ότι τα χείλη μας είναι από τα πιο ευαίσθητα σημεία του σώματος μας και ότι το δέρμα στην περιοχή των χειλιών είναι εξαιρετικά λεπτό και δεν υπερβαίνει το 1/20 του ενός χιλιοστού;

Τα χείλη μας ταλαιπωρούνται ιδιαίτερα από τις συνθήκες του περιβάλλοντος, όπως το κρύο, τον δυνατό αέρα και τον ήλιο, καθώς δεν διαθέτουν την ίδια φυσική προστασία με τα άλλα σημεία της επιδερμίδας του προσώπου. Έτσι, μπορεί να εμφανίσουν προβλήματα όπως ξηρότητα, κοκκινίλα, αίσθηση τραβήγματος, αφυδάτωση και, σε πιο προχωρημένη κατάσταση, σκασίματα ή και πληγές.

H περιοχή γύρω από τα χείλη είναι ευαίσθητη στην εμφάνιση γραμμών και ρυτίδων, γεγονός που δυσκολεύει το μακιγιάζ και προσθέτει χρόνια στην εμφάνισή μας.

Πιο συγκεκριμένα, σε αντίθεση με το υπόλοιπο πρόσωπό και άλλα μέρη του σώματος μας, τα χείλη δεν μπορούν να παραγάγουν σμήγμα, ένα μίγμα τριγλυκεριδίων και κέρινων εστέρων που συντηρεί και θρέφει το δέρμα μας. Το αποτέλεσμα είναι συνήθη προβλήματα όπως:

Γραμμές – ρυτίδες

Με την πάροδο του χρόνου, γύρω από τα χείλη εμφανίζονται γραμμές και λεπτές ρυτίδες. Κάθετες ρυτίδες πάνω και γύρω από τα χείλη εμφανίζονται κυρίως σε όσες γυναίκες καπνίζουν, λόγω των συσπάσεων της επιδερμίδας στο συγκεκριμένο σημείο.

Ξηρότητα – αφυδάτωση

Οι εναλλαγές της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος, καθώς και ο κρύος, χωρίς υγρασία αέρας, μπορεί να ξηράνουν και να αφυδατώσουν τα χείλη. Αν γλείφετε τα χείλη σας για να τα ανακουφίσετε, καθώς θα εξατμίζεται το σάλιο, η αφυδάτωσή τους θα επιδεινώνεται.

Σκασίματα

Μετά την ξηρότητα και την αφυδάτωση, αν δεν περιποιηθείτε εγκαίρως τα χείλη σας και δεν τα προστατέψετε, το επόμενο στάδιο θα είναι το σκάσιμο της επιδερμίδας τους. Αν το σκάσιμο προχωρήσει ακόμη πιο πολύ, θα δημιουργηθεί κοκκινίλα, ερεθισμός, ακόμη και πληγή.

Ηλιακά εγκαύματα

Τα χείλη δεν παράγουν παρά ελάχιστη μελανίνη. Η μελανίνη δίνει στο δέρμα τη δυνατότητα να μαυρίσει και το προστατεύει τελικά από τα επικίνδυνα ηλιακά εγκαύματα. Γι αυτό και είναι πολύ σημαντικό να προστατεύουμε τα χείλια μας και σε καθημερινή βάση, από τις επιβλαβείς ακτίνες του ήλιου και ιδιαίτερα όταν η έκθεση στον ήλιο είναι περισσότερο άμεση και συνεχής, όπως στην παραλία ή στο βουνό.

Καλό είναι όλα αυτά να τα προλαβαίνουμε με τη χρήση κάποιων χειλικών βάλσαμων (lip balms) με φυσικά συστατικά. Γενικά, τα χειλικά βάλσαμα περιποιούνται και προστατεύουν τα χείλη με το να σφραγίζουν τη φυσική τους υγρασία. Ακόμα κι αν το εξωτερικό περιβάλλον είναι υπερβολικά ξηρό, το χειλικό βάλσαμο αποτρέπει την απώλεια υγρασίας και παρέχει μέγιστη άνεση και υπέροχη αίσθηση. Η συχνή εφαρμογή του χειλικού βάλσαμου, περίπου κάθε δύο ώρες, θα βοηθήσει να δημιουργηθεί μια μόνιμη προστατευτική ασπίδα απέναντι στην ξηρότητα του αέρα, το κρύο, τον άνεμο και τον ήλιο.

Όμως με ποια κριτήρια να επιλέξουμε το καταλληλότερο, αλλά και ασφαλέστερο προϊόν για να περιποιηθούμε τα χείλη μας;

Τα κοινά χειλικά βάλσαμα του εμπορίου περιέχουν σε πολύ μεγάλο ποσοστό τα βασισμένα στο πετρέλαιο συνθετικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένου του petrolatum, της παραφίνης και των ορυκτελαίων, τα οποία προέρχονται από το ίδιο ακατέργαστο πετρέλαιο που χρησιμοποιείται για να παραχθεί η κοινή βενζίνη και το πετρέλαιο θέρμανσης!

Και όπως είναι γνωστό, το πετρέλαιο και η βενζίνη κινούν άψογα το αυτοκίνητο μας, όμως δε θα θέλαμε να σκεφτούμε τι κακό θα μπορούσαν να κάνουν στο σώμα μας. Προκειμένου να καλυφθούν οι δυσάρεστες μυρωδιές, προστίθενται στις συστατικές συνθέσεις σκληρά, συνθετικά αρώματα. Ο κατάλογος με τα συνθετικά συστατικά είναι μακρύς και προκαλεί τρόμο. Πολλά από αυτά έχουν συνδεθεί με την εμφάνιση διαφόρων μορφών καρκίνου, όπως το petrolatum με τον καρκίνο του μαστού. Ένα πολύ κοινό συστατικό στα ευρείας κυκλοφορίας lip balms είναι και η φαινόλη, ένα δηλητηριώδες χημικό, το οποίο χρησιμοποιείται και στην παραγωγή λιπασμάτων και μπορεί εύκολα να απορροφηθεί από το δέρμα. Άλλα επικίνδυνα συστατικά είναι τα συνθετικά αρώματα, τα parabens, παράγωγα της ναφθαλίνης κ.α.

Τα lip balms του κοινού εμπορίου μπορεί να σας κάνουν να αισθανθείτε τα χείλη σας ενυδατωμένα και μαλακά αρχικά, αλλά μακροπρόθεσμα τα αφυδατώνουν εντελώς. Κυρίως, όμως, σοκ προκαλεί και μόνον η σκέψη των σωρευτικών αποτελεσμάτων που μπορεί να επιφέρει η μακρόχρονη χρήση ενός χειλικού βάλσαμου, που παρασκευάζεται με τις παραπάνω συστατικές ουσίες. Πόσο μάλλον, η συχνή εφαρμογή σε ένα τόσο ευαίσθητο σημείο της ανθρώπινης επιδερμίδας, όπως είναι τα χείλη, με την τόσο μεγάλη απορροφητικότητα σε ουσίες, οι οποίες και καταλήγουν άμεσα και γρήγορα στη ροή του αίματός μας. Και ας μη ξεχνάμε ότι με την κάθε εφαρμογή ενός lip balm, μικρή ποσότητα καταλήγει πάντα στο στομάχι μας!

Η διερεύνηση του λόγου για τον οποίο η κατανάλωση των κοινών σημάτων του εμπορίου (ναι, αυτών με την μεγάλη περιεκτικότητα σε συνθετικά, χημικά, καρκινογόνα και παράγωγα του πετρελαίου) είναι σταθερά υψηλή, υπερβαίνει τον σκοπό αυτού του άρθρου, ωστόσο θα πρέπει να αναζητηθεί και στις δαπανηρές στρατηγικές μάρκετινγκ των πολυεθνικών εταιριών.

Ευτυχώς, η λύση για την αποφυγή όλων των παραπάνω είναι εύκολη και προσιτή. Πλέον εύκολα μπορεί να βρει κανείς χειλικά βάλσαμα με κατευναστικά φυτικά εκχυλίσματα και φυτικά έλαια, καθώς και άλλα συστατικά προερχόμενα από φυσικές αμιγώς πηγές. Χωρίς να περιλαμβάνουν απολύτως καμία επιβλαβή, συνθετική ουσία και βεβαίως με ανώτερη αποτελεσματικότητα όσον αφορά την περιποίηση, προστασία, θρέψη και ενυδάτωση των χειλιών, τα προϊόντα αυτά είναι εύκολα αναγνωρίσιμα από τα συστατικά τους. Σχεδόν πάντα περιλαμβάνουν φυτικά εκχυλίσματα, έλαια και ιδιαίτερα jojoba oil, κηρύθρα, aloe vera, βιταμίνες Α και Ε.

Έχουμε επίσης την επιλογή σε lip balms που πηγαίνουν ένα βήμα παρακάτω και παράγονται με τα παραπάνω συστατικά, τα οποία φέρουν και την πιστοποίηση πηγών οργανικής (βιολογικής) καλλιέργειας. Αυτά αποτελούν την ιδανικότερη λύση, καθώς παρέχουν και την επιπρόσθετη ασπίδα έναντι σε καλλιέργειες με χρήση λιπασμάτων.

Παράλληλα με τη λειτουργία της ενυδάτωσης και προστασίας, η αγορά έχει πλέον να προσφέρει και προϊόντα με φυσικές απολαυστικές γεύσεις φρούτων, άλλες σειρές εντελώς ακίνδυνες για τα παιδιά, αλλά και προϊόντα καλλωπισμού των χειλιών με λάμψη και γήινα χρώματα από φυσικά ορυκτά.

Είναι λοιπόν τόσο εύκολο πλέον να εναποθέσει κανείς την περιποίηση και καλλωπισμό των χειλιών του στην αγνότητα των φυσικών χειλικών βάλσαμων. Έτσι ώστε να μπορούμε να ενυδατώνουμε αυτά φυσικά και να μπορούμε να γευόμαστε και να κρατάμε την αγνότητα της φύσης στα χείλη μας.

Κάτι άλλο που είναι καλό να κάνουμε είναι ένα πήλινγκ χειλιών, με αγνά υλικά που τα έχουμε πάντα στο σπίτι μας. Κάποια από αυτά είναι το μέλι, το γιαούρτι, η ζάχαρη, ο καφές, η βρώμη κλπ.  Ενα πολύ καλό και απλό πήλινγκ είναι η ζάχαρη ανακατεμένη με λίγο μέλι. Τρίβετε για λίγη ώρα απαλά τα χείλη σας, ώστε να απομακρυνθούν τα νεκρά κύτταρα. Και αμέσως μετά, τα χείλη σας είναι έτοιμα να δεχθούν την οποιαδήποτε άλλη περιποίηση.

Και ας μη ξεχνάμε ότι στα χείλη μας οφείλουμε τα 100.000 περίπου φιλιά που προσφέρουμε κατά τη διάρκεια της ζωής μας!

 

5 responses to “Χειλάκι πετροκέρασο

 1. yannidakis

  19/10/2011 at 13:41

  εντυπωσιακό αφιέρωμα!
  ικανοποιεί και την πληρότητα πληροφοριών που χρειάζονται αλλά και φυσικά ασχολείται με ένα τόσο γνωστό-άγνωστο θέμα, που σε προκαλεί να ενδιαφερθείς.
  Προσωπικά δεν ασχολούμαι ιδιαίτερα με τα χείλη μου, αλλά έχω πάντα ένα λιπαντικό το χειμώνα για να μη «σκάνε». Από τις γυναίκες όμως έχω μεγαλύτερες απαιτήσεις :[

   
 2. biobaxes

  19/10/2011 at 14:03

  :))
  Γιαννιδάκη, η τελευταία σου φράση όλα τα λεφτα!
  Κι αν οι άνδρες έχουν περισσότερες απαιτήσεις από τις γυναίκες, φαντάσου τι απαιτήσεις έχουν τα παιδιά από τους γονεις τους…
  Γι αυτό, είτε γονιός είτε όχι, καλά είναι να τα φροντίζεις πριν σου το υπενθυμίσουν εκείνα.
  🙂

   
 3. yannidakis

  20/10/2011 at 11:01

  «βράβευση τσι μέρας» για την Τετάρτη σύμφωνα με την ομώνυμη ενότητα του yannidakis, η παρούσα καταχώρηση του ιστολογίου.
  Το ιστολόγιο είναι πλέον υποψήφιο για την μηνιαία βράβευση. Καληνωρίσματα :[

   
 4. agriada52

  20/10/2011 at 15:22

  Πλήρης παρουσίαση του θέματος! Μπράβο Ελένη.
  Για την ώρα πάω να κόψω αλόη και να βάλω λίγο ζελέ, από περιέργεια :-). Εχω στο ψυγείο επίσης κηραλειφή, που μου τη χάρισαν για δερματικές παθήσεις, νομίζω οτι τα υλικά που περιέχει θα κάνουν καλό. Καλά όλα αυτά αλλά πρέπει να αγοράσω ενα ειδικό προϊόν γιατί δεν μπορώ καθόλου χωρις κάτι στα χείλη. Υπάρχουν προστατευτικά προϊόντα με λίγο χρώμα, αντί να χρησιμοποιώ άλλο κραγιόν;

   
 5. biobaxes

  20/10/2011 at 15:25

  ναι Αθηνά, υπάρχουν σε αρκετά χρώματα. Το ζελέ αλόης από μόνο του είναι πικρό και κολλάει. Δίνει όμως καλή ενυδάτωση.

   

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: