RSS

Φαγούδια εδώ, Φαγούδια εκεί, Φαγούδια παρα πέρα

25 Οκτ.
Φαγούδια εδώ, Φαγούδια εκεί, Φαγούδια παρα πέρα

«Τίτλος τώρα είναι αυτός για δημοσίευμα;» θα μου πείτε, και με το δίκιο σας…

Ξέρω γω; Πάρτε το όπως θέλετε.

Είναι όμως, κυριολεκτικά, αυτό που επικρατεί εδώ και λίγες μέρες στον Βιο-Μπαξέ.

Τα φαγούδια έχουν κατακλύσει τον Βιο-Μπαξέ και απειλούν να αποπλανήσουν  τον  κάθε περαστικό…  Για του λόγου το αληθές, δείτε τις παρακάτω φωτογραφίες (κάντε κλικ για μεγέθυνση):

DSCN1111 DSCN1112 DSCN1123 DSCN1124DSCN1131 DSCN1135

Τι είναι όμως τα περίφημα Φαγούδια;

Είναι το πρώτο μου βιβλίο, με τίτλο «Φαγούδια με Βιο-λογικές Αποπλανήσεις».

Ένα βιβλίο Υγείας-Διατροφής που, κατά την δική μου άποψη, δεν μπορεί να συγκριθεί με άλλα βιβλία της ίδιας κατηγορίας.  Αναφέρεται σε προϊόντα στα οποία η ελληνική βιβλιογαφία υστερεί.  Σε προϊόντα, για τα οποία – πλέον – ακούμε πολύ συχνά να μας μιλάνε οι διατροφολόγοι, οι σεφ και κάποιοι γιατροί σε ανάλογες εκπομπές στην τηλεόραση και σε άρθρα των εφημερίδων και  περιοδικών. Προϊόντα, που η ονομασία τους ηχεί περίεργα στα αφτιά μας και δεν πωλούνται σε σούπερ-μάρκετ, αλλά κυρίως σε βιολογικά καταστήματα.

Πλέον σε όλα τα ΜΜΕ μπορεί να βρει κανείς να διαβάσει μεμονωμένα για το καθένα απ’ αυτά τα ιδιαίτερα προϊόντα. Θέλει όμως χρόνο και υπομονή για να ψάξεις ξεχωριστά για το καθένα, τις ιδιότητες, τα χαρακτηριστικά και τον τρόπο μαγειρέματός τους. Χώρια που θα πρέπει να κουράσεις πολύ το μυαλό σου για να τα καταλάβεις, γιατί τα περισσότερα από αυτά είναι γραμμένα με επιστημονικούς όρους και ακαταλαβίστικες έννοιες για τους περισσότερους…

«Πόσο εύχρηστο θα ήταν ένα βιβλίο-οδηγός, που σε απλά ελληνικά να περιλαμβάνει όλες τις πληροφορίες για τα προϊόντα αυτά, που συνεχώς τα ακούμε αλλά δεν τα γνωρίζουμε; Να υπάρχει και από μια συνταγή για το κάθε προϊόν, για να μην χρειάζεται να ανατρέχουμε σε άλλη πηγή; Όλα σε ένα που λένε;»  Αυτή ήταν η σκέψη μου κι έτσι βγήκαν τα «Φαγούδια» στη φόρα, για να σας αποπλανήσουν και να σας περιπλανήσουν σε νόστιμες και υγιεινές  διατροφικές διαδρομές.

Ενώ οι πληροφορίες που δίνει το βιβλίο, το κατατάσσουν εφάμιλλο ενός επιστημονικού εγχειριδίου, ωστόσο, προσπάθησα να το γράψω σε μια γλώσσα απλή, ώστε να μπορεί να είναι κατανοητό στον καθένα και να χρησιμοποιηθεί από κάθε απλή νοικοκυρά, που φροντίζει για το καθημερινό τραπέζι.

Διαβάζοντας άπειρα διατροφικά βιβλία-περιοδικά και παρακολουθώντας άλλες τόσες εκπομπές υγείας-διατροφής, έχω βαρεθεί να βλέπω και να ακούω τα ίδια και τα ίδια… Δηλ. το πόσο ωφέλημα είναι τα φρούτα-λαχανικά, πόσες μερίδες ημερησίως πρέπει να τρώμε, τι δίαιτες να ακολουθήσουμε για να χάσουμε βάρος κλπ. Φαντάζομαι πως το ίδιο συμβαίνει και σε όλους εσάς.  Γι αυτό κι εγώ στα «Φαγούδια» μου δεν αναφέρομαι ΚΑΘΟΛΟΥ σε αυτά. Θεώρησα κοροϊδία να γράψω κάτι, για το οποίο όλοι γνωρίζουν.

Απέφυγα επιμελώς να αναφερθώ στις ιδιότητες και την θρεπτικότητα πχ. του ελαιολάδου. Πόσες φορές δεν τα έχουμε ακούσει και ποιος δεν τα ξέρει; Ποιος δεν γνωρίζει για το κοινό σιτάρι;  Ποιος δεν ξέρει ότι το πορτοκάλι περιέχει βιταμίνη C και μας το συνιστούν όταν είμαστε άρρωστοι; Αποφάσισα να μην γεμίσω τις σελίδες του δικού μου βιβλίου με πράγματα που τα έχουμε ακούσει χιλιάδες φορές. Θεωρώ ότι όποιος πιάνει ένα καινούριο βιβλίο στα χέρια του, περιμένει να διαβάσει κάτι διαφορετικό, κάτι που δεν το ξέρει, για να εμπλουτίσει τις γνώσεις του. Και σε αυτό εστίασα κυρίως.

12162612_1047099125320823_975940705_o (2)

12062458_1047099138654155_1533189829_oΣτα «Φαγούδια με Βιο-λογικές Αποπλανήσεις» περιγράφονται σπόροι, φυτικά έλαια, υπερτροφές, σούπερ φρούτα, βότανα-μπαχαρικά-αλάτια, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Στο τέλος του βιβλίου υπάρχει το αλφαβητάρι (γλωσσάρι), ένα βοήθημα για όλους αυτούς τους διατροφικούς όρους, που συνεχώς τους ακούμε αλλά δεν τους ξέρουμε/θυμώμαστε. Νομίζω όμως ότι το πιο ενδιαφέρον κεφάλαιο είναι το πρώτο, το «Γενικά Περί Διατροφής». Σε αυτό αναφέρομαι στον Ιπποκράτη και την διδασκαλία του, στο πως επηρεάζουν οι τοξίνες την υγεία μας και  τι πρέπει να κάνουμε για να διατηρούμε τον οργανισμό μας καθαρό από αυτές. Αναλύω και καυτηριάζω τις οικονομικές και διατροφικές τάσεις της εποχής μας, βάζοντας τον αναγνώστη σε σκέψεις και κυριολεκτικά προκαλώντας τον να αλλάξει τις συνήθειές του. Τέλος, οι συμβουλές που δίνω για έξυπνες αγορές, είναι πράγματι διαφορετικές από αυτές που συνήθως ακούμε. Ίσως, σε κάποια σημεία του κεφαλαίου αυτού  να σας φανώ «κακιά και παράξενη», είμαι όμως εντελώς σίγουρη ότι ο καθένας που θα το διαβάσει, θα βρει τον εαυτό του εκεί μέσα…

Προσπάθησα ιδιαίτερα ώστε το βιβλίο να είναι ενδιαφέρον και να μην κουράσει τον αναγνώστη. Πέρα από την αναφορά στις ιδιότητες και την θρεπτική αξία του κάθε προϊόντος, έβαλα και τις δικές μου εμπειρίες και σκέψεις. Οι φωτογραφίες με τις οποίες έχω εμπλουτίσει τα κείμενα, προσδιορίζουν ακριβώς την εικόνα τους, ενώ τις κενές σελίδες (που υπάρχουν σε άλλα βιβλία), τις έχω γεμίσει με σκίτσα και γελοιογραφίες, που από την μία μας κάνουν να χαμογελάσουμε, από την άλλη όμως μας προκαλούν να αναλογιστούμε…

Μπορώ να σας εγγυηθώ ότι τα « Φαγούδια με Βιο-λογικές Αποπλανήσεις» είναι ένα ενημερωτικό – διατροφικό βιβλίο, που όμοιό του δεν υπάρχει στην ελληνική βιβλιογραφία. Είμαι σίγουρη ότι όποιος το πάρει στα χέρια του, δεν θα χάσει τον χρόνο του διαβάζοντάς το. Όπως λέει και ο κ. Αθανάσιος Αλτίνης (Κτηνίατρος με πορεία στον έλεγχο τροφίμων για δεκαετίες), ο οποίος προλογίζει το βιβλίο: «Πραγματικά και ανεπιφύλαχτα θα συνιστούσα να βρεθεί στα χέρια του οποιουδήποτε ενδιαφερόμενου καταναλωτή, μάγειρα, γονέα, ένα βιβλίο που ίσως αποτελέσει και τον καθημερινό «ΤΣΕΛΕΜΕΝΤΕ» στον λαβύρινθο της καθημερινής χαβούζας που διατρεφόμαστε!»

Κι εγώ να συμπληρώσω: Είναι ένα βοήθημα όχι μόνο για τον καταναλωτή, αλλά πολύ περισσότερο για τον κάθε επαγγελματία που δραστηριοποιείται στον χώρο της υγείας και ομορφιάς, είτε είναι γιατρός, διαιτολόγος, αισθητικός, γυμναστής, είτε καταστηματάρχης που πουλάει αυτά τα προϊόντα.

Η πρώτη παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει στην όμορφη Φλώρινα, στις 18/11/15, στο «Οδός Ονείρων»

Είναι λίγο παράξενο, η πρώτη παρουσίαση να μην γίνει στην πόλη μου, αλλά κάπου αλλού… Ίσως όμως δεν είναι και εντελώς τυχαίο, μιας και σπούδαζα στην Φλώρινα και τα πρώτα μου ερεθίσματα και τις ανησυχίες περί διατροφής, τα πήρα κατά τα φοιτητικά μου χρόνια, μέσα από την σχολή.

DSCN1088DSCN1069

DSCN1093

Η επόμενη παρουσίαση, στη Νάουσα, στις 13/12/15.

Θα χαρώ πολύ να σας δω και να ανταλλάξουμε απόψεις. 🙂

Επισκεφθείτε το blog του βιβλίου, για να διαβάσετε περισσότερα, να δείτε κάποιες από τις σελίδες του και γιατί όχι, να σχολιάσετε.

Και νοιώθω λίγο περίεργα, που 1,5 χρόνο μετά το τελευταίο μου δημοσίευμα, ξαναγράφω εδώ. Που το θυμήθηκα πάλι αυτό το blog, το οποίο  το είχα παρατήσει;

Κι όμως, τίποτα δεν είναι τυχαίο, φίλοι μου.

Από εδώ ξεκίνησαν όλα για μένα, αρχές του 2009, εντελώς για πλάκα και σε τελείως παρεϊστικο επίπεδο. Και για να ακριβολογήσω, όχι ακριβώς εδώ, αλλά στην τότε μικρή κοινωνία του Σπασοχωριού.

Ποιος θυμάται τώρα το Spaces του Windows Live; Εκείνο το Spaces – Windows Live που είχε ενώσει ανθρώπους από κάθε γωνιά της Ελλάδας (και του κόσμου όλου) και τα έκανε φιλαράκια για μια ζωή;  Τότε που γράφαμε στο ιστολόγιο,  καλαμπουρίζαμε μεταξύ μας, λέγαμε τα χαζά μας και χασκογελούσαμε, χωρίς να σκεφτόμαστε την λογοκρισία.

image Windows-Live-Spaces-logo-c-v

Τώρα όμως το Σπασοχωριό μας είναι ένα μακρινό παρελθόν. Εχουμε σκορπίσει σε διάφορες γωνιές του διαδικτύου και περάσαμε σε άλλα επίπεδα. Ενας Γιαννιδάκης έμεινε να δίνει καθημερινά το παρόν. (Γιατί υποψιάζομαι ότι θα είναι και πάλι ο πρώτος που θα σχολιάσει; Χεχε Για να δούμε, θα επιβεβαιωθώ;) Κάποιοι λίγοι γράφουν  κάπου-κάπου, έτσι για να μην ξεχνιόμαστε (Λυδία, Καταμπράν, Βεατρίκη, Βιβή, Γεωργία, Τερέζα, Βάσω, Μάρκος). Κάποιοι ξεχάσανε τους κωδικούς και δεν ασχολούνται πια (Βάνιας, Κική Survivor, Λύκαινα, Παναγιώτης, Τζωρτζίνα, Κ.ουγκ.ουδάκι, Αγριάδα, Αίολος, Χ.Γιώργης, Sugar, Τσουκνιδίτσα, Αλέξανδρος Π, Αλέξανδρος Τσακ.) και κάποιοι άλλοι ρίξανε μαύρη πέτρα πίσω τους (Ντόρα, Μιχάλης ο όμορφος, Αχιλλέας, Μπλανς, Ανιμα, Δέσποινα).

Και να που ήρθα τώρα εδώ, να σας θυμίσω παλιές εποχές. Τότε, στο δειλό μου ξεκίνημα με τις πρώτες αναρτήσεις εδώ, σε καμιά περίπτωση δεν φανταζόμουνα ότι μια μέρα θα δημοσιεύω ανάρτηση για το δικό μου βιβλίο.

Σε σας το χρωστάω, και ειδικά στον Αχιλλέα, που με έβαλε στο τρυπάκι της συγγραφής και πάντα μου έλεγε να γράφω.

Σας ευχαριστώ – Φιλιά.

(και τότε με φιλιά τελείωνα την κάθε μου δημοσίευση)  🙂

 

7 responses to “Φαγούδια εδώ, Φαγούδια εκεί, Φαγούδια παρα πέρα

 1. yannidakis

  26/10/2015 at 15:48

  καταρχάς συγχαρητήρια για το βιβλίο σου… Είμαι σίγουρος πως αποτελεί έναν οδηγό υγείας, απαραίτητο για κάθε σπίτι. Προσωπικά θα φροντίσω να το προμηθευτώ από το βιβλοπωλείο μου.

  Από κει και πέρα… τι μου θύμισες τώρα;;;;
  Τι μου έκανες!
  αχ και βαχ. Τι ωραίες εποχές! Τι ωραία παρέα!
  Αν το καλοσκεφτείς, εγώ δεν άλλαξα, εσείς το κάνατε…

   
  • ggana

   22/12/2015 at 19:36

   καλησπέρα Γιαννιδάκη… και χρόνια πολλά
   έχεις δίκηο… αλλάξαμε ή μας άλλαξαν… δεν έχει σημασία…

   όσον αφορά στο βιβλίο της Ελένης …
   το συστήνω ανεπιφύλακτα… είναι καταπληκτικό…

   Καλά Χριστούγεννα σου εύχομαι…

    
 2. biobaxes

  26/10/2015 at 17:25

  Ετσι είναι Γιαννιδάκη μου, εμείς αλλάξαμε, επειδή μας το «επέβαλαν» και δεν φροντίσαμε να προσαρμοστούμε στις αλλαγές.
  Το βιβλίο μου θα το προμηθευτείς από βιολογικά καταστήματα, όχι από βιβλιοπωλεία (προς το παρόν).

  κατά τα άλλα…. επιβεβαιώθηκα 🙂 Τι κερδίζω;

  Φιλιά πολλά και ευχαριστώ.

   
 3. ggana

  22/12/2015 at 19:38

  κερδίζεις Ελένη μου … την προσοχή και την αγάπη μας… 🙂

   
  • biobaxes

   22/12/2015 at 21:12

   Σ’ευχαριστώ πολύ Γεωργία μου.
   Σας αγαπώ κι εγώ, όλους τους τότε φίλους, άσχετα αν χαθήκαμε με τους περισσότερους…
   Καλές γιορτές εύχομαι!

    
 4. Dorothi Tsaroyxi

  08/01/2016 at 16:45

  δεν εχω τι να σχολιασω
  εμεινα να νοσταλγω καποιες ομορφες και χρησιμες εποχες οσον αφορα το σπασε τοτε που καλημεροκαληνυχτιζαμε με λογοτεχνικο οιστρο

  Το βιβλιο….. το βιβλιο ειναι ενδεικτικο του χαρακτηρα σου του πως αισθανεσαι τον κοσμο μεσα απ αυτο που εκπαιδευτηκες
  Ζητω!

   

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: