RSS

Τα νηστίσιμα 2

26 Μαρ.

Σουσάμι…άνοιξε τα μυστικά σου!
Ένα ελιξίριο υγείας & ομορφιάς στο τραπέζι μας.

φυτό/άνθος σησαμιού

Ένας τόσο μικρός σπόρος του φυτού “Sesamum indicum” έχει καταφέρει εδώ και πολλά χρόνια να προσελκύσει το ενδιαφέρον των επιστημόνων χάρις στις ευεργετικές επιδράσεις που έχει στον ανθρώπινο οργανισμό. Το σουσάμι, εκτός από ένα αρκετά ενδιαφέρον παρελθόν, περιέχει και ένα σύνολο συστατικών, που χαρίζουν ενέργεια και υγεία.
Οι ευεργετικές και θεραπευτικές ιδιότητεςαυτού του σπόρου ήταν γνωστές και στην αρχαία Ελλάδα, όπου εκχυλίσματα σουσαμιούχρησιμοποιούνταν ως βότανα για την καταπολέμηση της υπέρτασης και για την παραγωγή φαρμάκων.Ο Ιπποκράτης το είχε χαρακτηρήσει ως ένα από τα καλύτερα προϊόντα για την υγεία, ο Ιπποφάνης υποστήριζε οτι το σησαμέλαιο είχε ενυδατική δράση που μείωνε τις ρυτίδες,ενώ ο Γαληνός το χρησιμοποιούσε ως φάρμακο κατα της διακοπής του γάλακτος των γυναικών που θηλάζουν, αλλά και σε πολλές άλλες ασθένειες.
Ένας κόσμος γεμάτος σουσάμι.

φυτό με έτοιμους σπόρους σουσαμιού

Οι καλλιέργειες σουσαμιού παγκοσμίως υπολογίζονται σε περισσότερα από 5.000.000 στρέμματα. πρώτη χώρα παραγωγής είναι η Ινδία και ακολουθούν η Κίνα και η Βιρμανία. Οι ανατολικές χώρες δείχνουν προτίμηση στο μαύρο σουσάμι, ενώ ο δυτικός κόσμος προτιμά το άσπρο που είναι και πλουσιότερο σε έλαια. Στις ανατολικές χώρες χρησιμοποιείται καθημερινά για την παρασκευή γλυκών και φαγητών, γεγονός που συμβαίνει στην Ευρώπη και την Αμερική τα τελευταία κυρίως χρόνια, εξαιτίας της διεθνοποίησης της γαστρονομίας αλλά και της στροφής προς μια πιο υγιεινή διατροφή, π΄λούσια σε θρεπτικά συστατικά και πηγές αντιοξειδωτικών ουσιών.

Ένας μικρός θυσαυρός υγείας.
Αυτό που κάνει το σουσάμι τόσο ξεχωριστό, είναι το γεγονός οτι αποτελεί τρόφιμο με φυτική πρωτεϊνη υψηλής βιολογικής αξίας, ενώ είναι πλούσιο σε βιταμίνες (Β1, Β2, Ε, νιασίνη), οι οποίες ενδείκνυνται στις ευαίσθητες ηλικιακές ομάδες και είναι απαραίτητες για την καλύτερη  υγεία του νευρικού συστήματος. οι πρωτεϊνες του σουσαμιού είναι πλούσιες σε θειούχα αμινοξέα, τα οποία συνδυαζόμενα με τροφές που περιέχουν λυσίνη, αποκτούν μεγαλύτερη διατροφική αξία, και συνησφέρουν στην καλή υγεία πολλών οργάνων, όπως το συκώτι και τα νεφρά. Περιέχει επίσης υδατάνθρακες (20%) κυρίως με τη μορφή των φυτικών ινών,, οι οποίες βοηθούν στη ομαλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος, καθώς και καλής ποιότητας λίπος (50%), κυρίως μονοακόρεστα ή πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (ω-6), που συμβάλουν στη μείωση της χοληστερόλης. Τα κυριότερα λεταλλικά άλατα και ιχνοστοιχεία που περιέχονται στο σουσάμι είναι το ασβέστιο, το μαγνήσιο, ο ψευδλαργυρος και το σελήνιο.
Προτιμάτε προϊόντα με σουσάμι γιατί…
  • Μειώνουν την χοληστερίνη
  • Ενισχύουν την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος
  • Προλαμβάνουν τον καταρράκτη
  • Βοηθούν στην αντιμετώπιση του διαβήτη
  • Καταπολεμούν την υπέρταση
  • Συντήνουν στην αντιμετώπιση της αρτηριοσκλήρυνσης
  • Συμβάλλουν στη σωστή λειτουργία του ήπατος.

 

11 responses to “Τα νηστίσιμα 2

  1. Aeolos

    26/03/2010 at 11:52

    Ελένη μου, εξαιρετική και πολύ χρήσιμη, η καταχώρησή σου. Θαυματουργός, αυτός ο μικρός σπόρος. Λίγο βαρύς μόνο για το στομάχι μου, αλλά λατρεύω, όλα τα παράγωγά του… Μια καλημέρα κι ένα καλό Σαββατοκύριακο !

     
  2. Ντόρα

    26/03/2010 at 12:52

    Ααααα..αυτο μου αρεσει.!Οτι εχει σουσαμακι το προτιμω.Κουλουρακια θεσσ/κης,παστελακια,κλπ.Να\’σαι καλα για την ενημερωση Ελενακι..φιλια.

     
  3. Mάριος

    26/03/2010 at 19:18

    "σουσάμι άνοιξε"

     
  4. Bio-Μπαξές

    26/03/2010 at 20:45

    χαχα, κάποιος μου έγραψε οτι διαβάζοντας την καταχώρηση πήγε κι αγόρασε 10 παστέλια!!!!Εδώ να πω κάτι σημαντικό: προτιμάτε παστέλια με μέλι και όχι με ζάχαρη. Η ζάχαρη δεν προσφέρει απολύτως τίποτα εκτός από θερμίδες.Φιλιά.

     
  5. Αγριάδα

    26/03/2010 at 21:43

    Βάζω σε όλες τις σαλάτες, κυρίως στο λάχανο, καβουρντισμένο σουσάμι και ροζ πιπέρι. Γίνονται εξαιρετικές!Αγοράζω ένα σακουλακι και το καβουρντίζω στο τηγάνι ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη σπάτουλα. Οταν κρυώσει το βάζω σε ένα βαζάκι και δεν μου λείπει ποτέ.Το σουσάμι συμβάλει και στην πρόληψη της οστεοπόρωσης… συν όλα τα χρήσιμα που μας γραφεις εδώ.Πολύ ενδιαφέρουσες οι τελευταίες σου αναρτήσεις! Ευχαριστούμε

     
  6. .

    26/03/2010 at 21:58

    Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η ανάρτησή σου, Ελένη μου και να σου πω ότι λατρεύω το σουσάμι. Για την ακρίβεια τρελαίνομαι γι\’ αυτό τον πεντανόστιμο και τόσο θρεπτικό σπόρο! Φαντάσου το ψωμάκι, το κουλούρι Θεσσαλονίκης και διάφορα κουλουράκια, που έχουν πάνω καβουρντισμένο σουσάμι….!!!!! σλουρπ!!!! Αλλά το αποφεύγω, γιατί αφ\’ ενός με πειράζει στο στομάχι (και τη νεύρωση που πάσχω), αφ\’ ετέρου όλες οι παραπάνω λιχουδιές έχουν πολλές θερμίδες…..Καλό σου βράδυ κορίτσι μου γλυκό :))

     
  7. Aeolos

    26/03/2010 at 23:56

    Ε, μάλλον τρελλός θα ήταν αυτός βρε συ Ελένη, για να πάει ολοταχώς να αγοράσει 10 παστέλια … 🙂 Μια γλυκειά καληνύχτα !

     
  8. Τheo

    27/03/2010 at 21:44

    -Να σε ρωτησω κατι…-Το τρως το παστελι?Αυτην την διαφημιση την θυμαμαι..αλλα δεν θυμαμαι σε τι αναφερεται…χαχαχαΗ αληθεια ειναι οτι μου αρεσει και εμενα πολυ η γευση του σουσαμιου..αλλα για τις ιδιοτητες του δεν ειχα ιδεα..Χρησιμοτατες οι αναρτησεις,και οι ενημερωσεις σου Ελενη..Καλο Σαββατοκυριακο..

     
  9. thalia

    27/03/2010 at 22:59

    Ελένη μου λατρεύω το σουσάμι,σε οποιαδήποτε μορφή………….Η υπέρκατανάλωση μήπως βλάπτει;πολύ χρήσιμες οι πληροφορίες..Νάσαι καλά.

     
  10. Bio-Μπαξές

    28/03/2010 at 00:59

    Νά\’στε καλά κι εσείς όλοι.Ενα κάτι το χρειάζομαι αυτόν τον καιρό, εκτός από παστέλι. Ευχαριστώ.Καλή Κυριακή εύχομαι σε όλους. Φιλιά.

     
  11. Αλέξανδρος

    29/03/2010 at 12:22

    Λατρεμενος καρπος! Για σου Ελενακι!

     

Αφήστε απάντηση στον/στην . Ακύρωση απάντησης